www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Crostini z bobem i szparagami to wiosenna przystawka, która zachwyca świeżością i żywymi zielonymi barwami. Chrupiące pieczywo pachnące czosnkiem przykrywa kremowa pasta z dodatkiem sera feta, a całą kompozycję zdobią gałązki koperku. Wykorzystajcie w pełni sezonowe warzywa i zróbcie sobie grzanki ze szparagami i purée z bobu. To genialna przystawka na przyjęcia.
bób 160 g
oliwa z oliwek 50 ml
feta 50 g
miód 10 g
sok z cytryny 30 ml
koperek 2 gałązki
gotowe pieczywo 5 kromek
czosnek 1 ząbek
zielone szparagi 4 szt.
Myjemy szparagi. Odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końcówki. Pozostałe części łodyżki razem z główkami blanszujemy, czyli umieszczamy w osolonym wrzątku i gotujemy przez około 3–4 minuty, po czym przekładamy do kąpieli wodnej z lodem. Odsączamy. Obieramy ząbek czosnku, przepoławiamy go i lekko miażdżymy płaską częścią ostrza, żeby uwolnił sok. Wykrajamy 5 kromek z bagietki lub dowolnego chleba (na przykład pełnoziarnistego, z dodatkiem orzechów, dla stworzenia wyjątkowo pożywnej i pełnej smaku przystawki).
Gotujemy bób w dużej ilości osolonego wrzątku (niektórzy dodają też szczyptę cukru), przez 5–6 minut, aż będzie miękki. Natychmiast po wyjęciu z garnka zanurzamy go w misce z lodowatą wodą. Kiedy przestygnie, obieramy go i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy oliwę, ser feta, miód, sok z cytryny lub limonki i gałązkę kopru (można też wykorzystać inne zioła, na przykład świeżą kolendrę lub miętę). Miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba (purée może być już wystarczająco słone ze względu na dodatek fety).
Smarujemy kromki bagietki lub chleba oliwą (warto rozprowadzić ją równomiernie silikonowym pędzelkiem). Podgrzewamy pieczywo na patelni grillowej, w opiekaczu lub piekarniku, aż lekko się zarumieni i stanie się chrupiące z zewnątrz. Kiedy jest jeszcze gorące, nacieramy je połówkami czosnku. Innym sposobem na uzyskanie aromatycznego pieczywa jest posmarowanie go własnoręcznie przyrządzonym masłem czosnkowym. Można dodać do niego dowolne zioła, na przykład tymianek lub oregano. Grzanki ze szparagami świetne smakują też z estragonem.
Kroimy blanszowane szparagi na mniejsze kawałki (główki zostawiamy w całości). Wrzucamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Rozkładamy purée na grzankach. Dekorujemy je zielonymi łodyżkami i gałązkami koperku. Crostini z bobem i szparagami najlepiej podać od razu, kiedy warzywa są świeże i barwne, a kromki bagietki chrupiące. Niewykorzystane purée można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przyda się do takich dań jak łosoś z grilla lub pieczony dorsz.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/herbed-broad-bean-feta-crostini-asparagus