www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Domowa czekolada wielkanocna to doskonały pomysł na prezent lub ozdobę świątecznego stołu. Warto podarować ją najbliższym zamiast gotowych pisanek lub cukrowych baranków. Zdobią ją pralinki w kształcie jajeczek i liofilizowane maliny. Poznajcie nasz przepis na domową czekoladę. Wyjaśniamy, na czym polega temperowanie, i podpowiadamy krok po kroku, jak uzyskać efektowne wielkanocne słodycze.
czekolada mleczna 600 g
pralinki 180 g
maliny liofilizowane 1 łyżeczka
Łamiemy czekoladę mleczną na kawałki (najlepiej wykorzystać wysokiej jakości kuwerturę) i wkładamy ją do żaroodpornej miski. Przygotowujemy wrzątek w garnku. Ustawiamy na nim naczynie z cząstkami tabliczki, tak żeby opierało się na jego krawędziach. Dno miski nie powinno dotykać tafli wody. Powoli rozpuszczamy czekoladę, mieszając ją od czasu do czasu silikonową szpatułką.
Żeby uzyskać najlepsze rezultaty, warto skupić się na temperowaniu czekolady. Jest to precyzyjny proces podgrzewania jej, a następnie chłodzenia, w celu wytworzenia kryształków w maśle kakaowym. Jeśli po prostu stopimy ją i ostudzimy, stanie się matowa i pojawią się na niej smugi. Szybciej rozpuszcza się także pod wpływem dotyku. Po temperowaniu czekolada domowa na Wielkanoc będzie błyszcząca i jednolita, a także łatwiej będzie ją wyjąć z formy. Podgrzewamy więc 3/4 przygotowanych cząstek w kąpieli wodnej do 45°C. Dodajemy pozostałe kawałki. Mieszamy, aż się roztopią, a termometr wskaże 28°C. Należy użyć takiej czekolady jak najszybciej, zanim zgęstnieje.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe elementy. Natłuszczamy i wykładamy pergaminem brytfannę lub blachę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm. Możemy też wykorzystać foremki z poliwęglanu przeznaczone do tworzenia tabliczek czekolady. Kupimy je w specjalistycznych sklepach z akcesoriami cukierniczymi. Wkładamy 3/4 pralinek w kształcie jajeczek do torebki i lekko obtłukujemy je wałkiem do ciasta, żeby je rozkruszyć.
Wlewamy rozpuszczoną czekoladę do formy. Przechylamy naczynie z boku na bok, żeby rozprowadzić i wyrównać masę. Posypujemy ją rozkruszonymi jajeczkami oraz tymi, które pozostawiliśmy w całości. Dekorujemy liofilizowanymi malinami. Możemy też wykorzystać płatki jadalnych kwiatów, na przykład róż. Domowa czekolada wielkanocna powinna całkowicie stężeć, zanim spróbujemy wyjąć ją z formy. Odstawiamy ją na blat kuchenny (nie ma potrzeby wkładania jej do lodówki, jeśli była temperowana) na około 30 minut. Kroimy ją w tabliczki dowolnych rozmiarów. Możemy zapakować je w ozdobny papier i przewiązać wstążeczką.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easter-chocolate-bark