Zdjęcia: Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
4.55 (169)
Domowy czarny chleb na piwie - pięknie pachnie, łączy w sobie mąkę pszenną i żytnie otręby. Całości smaku nadaje miód, melasa oraz siemię lniane. Domowy chleb na piwie zaskoczy Cię smakiem!
mąka 380 g
drożdże 1 szt.
otręby żytnie 18 g
ciemne piwo 400 ml
melasa 30 ml
miód 30 ml
olej 45 ml
siemię lniane 50 g
Mieszamy mąkę, otręby, drożdże i sól, osobno mieszamy piwo, miód, melasę i olej i podgrzewamy – płyn powinien być wyczuwalnie ciepły, ale nie gorący, najlepiej po prostu sprawdzić to palcem.
Wlewamy go do miski z mąką, mieszamy, wyrabiamy przez 10 min. Przykrywamy, odstawiamy na 1,5 godz. w ciepłe miejsce.
Zagniatamy szybko ponownie, przekładamy do owalnej formy (natłuszczonej i oprószonej mąką), zostawiamy pod przykryciem na jeszcze 1 godz.
Smarujemy z wierzchu wodą, posypujemy siemieniem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na ok. 40 min.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015
Porady
Melasa to gęsty, niemal czarny syrop powstający przy rafinacji cukru. Jest słodka, o przyjemnie karmelowym posmaku, używa się jej do barwienia ciast, chlebów i słodzenia. Można kupić melasę trzcinową, buraczaną lub karobową (z mączki chleba świętojańskiego), polecaną alergikom.