Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 20 minut Porcja: 230 kcal
Składniki:
4 filety z dorsza (po 25 dag)
2 łyżki soku z cytryny
4 winne jabłka
2 łyżki masła
4 łyżeczki ostrej musztardy (np. dijon)
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Dorsz z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety ze skórą opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Usmażyć na łyżce masła (3-4 min).
Z folii aluminiowej wyciąć 4 duże kwadraty, cienko posmarować masłem, na każdym kwadracie rozłożyć warstwę jabłek, na wierzchu położyć rybę, posmarować cienko musztardą, polać śmietaną i posypać posiekaną natką.
Uformować papiloty, szczelnie zamknąć, ułożyć na blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 210°C.
NASZA RADA
Folię zawsze trzeba posmarować tłuszczem, aby w czasie pieczenia produkty do niej nie przywierały.