Fot. Konrad Bryc/trustmeitisvegan.com
4.5 (145)
Twarożek ze słonecznika to świetny pomysł na smaczną i zdrową pastę do chleba. Sprawdzi się zarówno na kolację, jak i jako dodatek do codziennego śniadania. Jego przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans, a składniki na serek są powszechnie dostępne i niedrogie.
słonecznik 150 g
sok z cytryny 50 ml
woda 50 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Namaczanie ziaren: Ziarna słonecznika zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie je odcedzamy i przepłukujemy pod zimną wodą.
Wegański twarożek ze słonecznika: Przesypujemy ziarna do kielicha blendera. Dodajemy sok z cytryny i wodę. Dokładnie miksujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porady
- Przepis na twaróg ze słonecznika można modyfikować na wiele sposobów. Świetnie smakuje z pokrojonymi w kostkę pomidorami i żółtą papryką. Można do niego dodać również posiekaną cebulę, rzodkiewkę czy ogórki kiszone.
- Jeśli planujecie podać twarożek z pestek słonecznika na wielkanocnym stole, polecamy dodać do niego posiekany szczypiorek lub rzeżuchę. Dobrze smakuje też w połączeniu z koperkiem.
- Podany w przepisie sok z cytryny można zastąpić wodą z kiszonych ogórków. Wówczas twarożek słonecznikowy nabierze bardziej kwaskowatego smaku.
- Wierzch gotowego twarożku można ozdobić przy pomocy prażonych nasion słonecznika lub domowych, wegańskich skwarek z pietruszki.
Z podanego powyżej przepisu można przygotować podstawową wersję twarożku. Warto jednak wzbogacić go o ulubione przyprawy. W tym celu dobrze sprawdzi się słodka, sproszkowana papryka, płatki chili, czosnek czy suszona bazylia lub rozmaryn. Smak twarożku słonecznikowego dobrze podkreśli również połączenie czarnej soli kala namak i nieaktywnych płatków drożdżowych. Fanom wędzonych smaków polecamy dodanie do niego kilku kropel aromatu dymnego lub sproszkowanej, wędzonej papryki.
Wegański twarożek można również przygotować w wersji na słodko. Wówczas polecamy doprawić go cynamonem, aromatem wanilinowym lub kakao. Można go podawać w towarzystwie świeżych sezonowych owoców, takich jak jabłka, gruszki, śliwki czy truskawki, lub domowych konfitur i dżemów. Do posłodzenia twarożku dobrze sprawdzi się syrop klonowy, który doda mu intrygującego posmaku. Oczywiście, zamiast niego można użyć cukru lub jego zdrowszych odpowiedników – erytrolu, malitolu, ksylitolu czy stewii.