Wyśmienity kurczak dla tych co nie lubią ryb i nie tylko!
Składniki:
500 gram fileta z kurczaka
4 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
olej
ZALEWA:
1 płaska łyżka soli
4 łyżeczki cukru
1 lirt wody
3/4 szklanki octu
3 cebule
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Filet z kurczaka w zalewie octowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy w cienkie, skośne kawałki, lekko rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przyprawionego kurczaka obtaczamy w jajku i bułce tartej po dwa razy ( tzw. podwójna panierka). Smażymy na rumiany kolor.
Zalewa:
Litr wody gotujemy z solą, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym i cebulami krojonymi w talarki. W trakcie grzania dodajemy pieprz, paprykę słodką, koncentrat i ocet. Doprowadzamy do wrzenia.
Gotową, jeszcze ciepłą marynatą zalewamy przygotowane wcześniej piersi z kurczaka.