www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Fondue w pieczonej dyni to ciekawy sposób podania kremowego sosu z trzech rodzajów sera. Danie jest niezwykle rozgrzewające, wprost stworzone na chłodne jesienne dni. Wystarczy upiec dynię w całości i wypełnić ją gorącym, bulgoczącym serem. Dodatkowo przy okazji można upiec ziemniaczki, które będzie można maczać w sosie. Fondue podane w dyni z piekarnika można podać w czasie spotkania ze znajomymi.
dynia 1 szt.
ziemniaki gotowane 750 g
kromka chleba 10 szt.
bagietki 1 szt.
cykoria 10 liści
ementaler 100 g
ser gruyere 100 g
cheddar 100 g
mąka kukurydziana 10 g
Crème fraîche 100 g
szalotka 1 szt.
czosnek 1 ząbek
Piekarnik: rozgrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem.
Dynia: odcinamy „pokrywkę” i wydrążamy wszystkie pestki i błony. Ponownie zakładamy odcięty kawałek - kładziemy całą dynię na solidnej blasze do pieczenia. Wkładamy ją do piekarnika. Przyjmuje się, że na każdy 1 kg dyni trzeba przeznaczyć 30 min pieczenia.
Fondue: gdy dynia się piecze przygotowujemy sos serowy. Sery ścieramy i mieszamy z mąką kukurydzianą, aż pokryją się nią całkowicie pokryte i nie pozostanie nadmiar mąki.
Dynia z sosem: wyjmujemy ją z piekarnika, zdejmujemy wierzch, można dodatkowo wyskrobać upieczony miąższ i wykorzystać go do innego dania. Zwiększamy temperaturę pieczenia do 200°C. Do środka wkładamy ser, crème fraîche, białe wino, posiekaną szalotkę i czosnek. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut lub do momentu, gdy sery się rozpuszczą i zaczną bulgotać. Fondue w pieczonej dyni jemy łyżką, wyławiając kawałki miękkiej dyni z roztopionym serem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/baked-pumpkin-fondue