Dobre Rady
4.49 (203)
Gnocchi szpinakowe to potrawa, które sprawdza się jako samodzielne danie, ale może stanowić również dodatek do dań mięsnych. Delikatne kluseczki zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. To urzekające danie jest prostsze w przygotowaniu niż myślisz - wypróbuj apetycznie gnochhi ze szpinakiem.
ziemniaki 500 g
szpinak 350 g
ricotta 100 g
mąka pszenna 50 g
jajka 2 szt.
mąka ziemniaczana 30 g
masło 45 g
parmezan 50 g
suszone pomidory 5 szt.
czosnek 1 ząbek
pieprz 3 g
sól 3 g
śmietana kremówka 200 g
orzechy piniowe 10 g
Następnym krokiem przygotowania gnocchi ze szpinakiem jest zrobienie kluseczek. Szpinak popłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuść masło, włóż szpinak i smaż 5 minut. Wystudź i odciśnij z wody. Szpinak rozdrobnij w blenderze. Wcześniej ugotowane i zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż oba rodzaje mąki. Wbij jajka. Dodaj ricottę, szpinak i sól do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki o średnicy około 2 cm. Pokrój je na 1,5 cm kluseczki. Możesz zrobić delikatne wgłębienia widelcem. W garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Gnocchi ze szpinakiem podawaj polane sosem szpinakowym i posypane wcześniej przesmażonymi na patelni orzeszkami piniowymi.
iStock
Szpinak popłucz i osusz. Na patelni rozpuść masło, włóż szpinak i smaż 5 minut. Wystudź i odciśnij z wody. Szpinak rozdrobnij w blenderze. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż oba rodzaje mąki. Wbij jajka. Dodaj ricottę, szpinak i sól do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki o średn. 2 cm. Pokrój je na 1,5 cm kluseczki. Możesz zrobić delikatne wgłębienia widelcem. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Gnocchi podawaj polane sosem szpinakowym i posypane orzeszkami piniowymi.
iStock
Porady
- Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych podobny do polskich kopytek. Gnocchi w podstawowej wersji przygotowuje się z wcześniej ugotowanych i wystudzonych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej i pszennej doprawione solą. Wersje bogatsze najczęściej zawierają dodatkowo szpinak oraz parmezan.
- Gnocchi tak jak kopytka powinny być wyrobione szybko i sprawnie, ponieważ zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego spowoduje jego rozluźnienie w efekcie czego, kluski zaczną się lepić i nie dadzą się uformować.
- Jeśli lubisz gnocchi i często je przygotowujesz, rozważ kupno specjalnej ręcznej deski do formowania gnocchi. Kluseczki uformowane dzięki temu narzędziu będą wyglądały i smakowały jak z najlepszej włoskiej restauracji.
Przepisów na sos do gniocchi ze szpinakiem jest wiele i nawet największy smakosz jest w stanie wybrać coś dla siebie. Możesz przygotować sos z tego przepisu lub zrobić sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij średniej wielkości cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Wymieszaj i smaż przez minutę. Pokrój drobno kilka listków bazylii. Do cebuli dodaj dobrej jakości pomidory z puszki oraz pokrojoną na drobno bazylię. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj wcześniej przygotowane gnocchi i wymieszaj. Gnocchi przełóż do głębokiego talerza, posyp parmezanem i podawaj jeszcze gorące.