4.46 (178)
Gofry chrupiące, przygotowane domowym sposobem to marzenie każdego miłośnika słodkich wypieków z budki. Wyjdą lekkie i rumiane, pod warunkiem, że zastosujemy się do kilku prostych zasad. Kluczowe jest między innymi wmieszanie do ciasta puszystych białek. Nie bez znaczenia jest także wybór urządzenia i technika smażenia. Podajemy sprawdzony przepis na chrupiące gofry. Udekorujcie je cukrem pudrem lub bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
jajka 3 szt.
mleko 375 ml
olej rzepakowy 80 ml
mąka pszenna 300 g
proszek do pieczenia 4 g
cukier 5 g
sól 1 szczypta
Wszystkie składniki ciasta na gofry chrupiące powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy je wcześniej z lodówki. Mleko możemy lekko podgrzać w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Myjemy i osuszamy jajka. Oddzielamy białka od żółtek. Staramy się zrobić to bardzo starannie. Szczególnie ważne jest, żeby białka trafiły do czystej, suchej miski i nie zostały zanieczyszczone przez fragmenty żółtek, inaczej nie uda się ich później dobrze ubić.
wero.ugc
Wlewamy do żółtek 80 ml oleju rzepakowego (około 1/3 szklanki) i mleko. Tłuszcz roślinny możemy zamienić na roztopione masło. Sprawdzi się też olej kokosowy (pamiętajmy jednak, że zawiera więcej nasyconych kwasów tłuszczowych niż rzepakowy). Mieszamy płynne składniki rózgą kuchenną lub mikserem (niezbyt długo, tylko do połączenia, żeby się mocno nie spieniły).
wero.ugc
Przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do żółtek wymieszanych z mlekiem i olejem. Przepuszczenie sypkich składników przez sito gwarantuje, że ciasto do gofrów będzie gładkie i lekkie. Proszek do pieczenia dodatkowo spulchnia słodki wypiek, nie warto go pomijać. Mieszamy masę rózgą lub mikserem ustawionym na niskie obroty.
wero.ugc
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy łyżeczkę cukru (możemy zastąpić go ksylitolem lub erytrolem). Przekładamy puszyste białka do miski z pozostałymi składnikami. Mieszamy wszystko za pomocą silikonowej szpatułki, delikatnie, żeby piana nie opadła. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Możemy dodać do niej ulubiony aromat, na przykład w postaci kilku kropel esencji waniliowej. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ją na czas rozgrzewania gofrownicy. Pamiętajmy jednak, żeby nie czekać zbyt długo z wypiekaniem gofrów, inaczej ciasto całkiem opadnie.
wero.ugc
Smarujemy gofrownicę niewielką ilością oleju. Najłatwiej rozprowadzić go za pomocą pędzelka cukierniczego. Rozgrzewamy urządzenie do maksymalnej temperatury. Żeby wyszły nam pyszne gofry – lekkie i chrupiące, potrzebujemy opiekacza o mocy minimum 1000 W (najlepiej 1300 W). Nakładamy porcję masy chochelką. Lekko rozprowadzamy ją na środku gorącej płytki, ale zostawiamy wolne przestrzenie na brzegach. Opuszczamy pokrywę urządzenia. Smażymy domowe gofry przez około 4 minuty, na złoty kolor (starajmy się jednak nie zaglądać w międzyczasie do środka, żeby nie uciekało ciepło). Bezpośrednio z opiekacza wyjmujemy je na kratkę cukierniczą – dzięki temu po przestygnięciu pozostaną chrupkie z zewnątrz .
wero.ugc
Dekorujemy gofry cukrem pudrem i ulubionymi owocami, na przykład borówkami, truskawkami lub wisienkami. Możemy też podać je z bitą śmietaną i słodką polewą, taką jak solony karmel lub sos malinowy. Świetnie sprawdzi się też domowa nutella (na przykład w wersji fit, z daktyli, mleka roślinnego i orzechów laskowych) lub polewa kakaowa. Jest mnóstwo sposobów na to, jak serwować chrupiące gofry. Przepisy da dzieci i dorosłych często wymieniają dżemy, słodkie syropy, startą czekoladę, bakalie, kolorowe posypki i przeróżne owoce. Pamiętajmy jednak, żeby nie kłaść dodatków na gofry z wyprzedzeniem, inaczej nasiąkną wilgocią i stracą kruchość.
wero.ugc