Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie: 30 min
Porcja: 390 kcal
Składniki:
25 dag mąki
1/2 kostki masła (125 g)
łyżeczka soli
30 dag grzybów (podgrzybków, koźlarzy, gąsek, opieiek)
2 cebule
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
100 ml bulionu z kostki
łyżka sosu sojowego
2 łyżki masła
5 jajek
300 ml śmietany 30%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Grzybowy quiche - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: mąkę przesiać, dodać schłodzone masło i sól, posiekać nożem. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię, wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: grzyby oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, posiekać.
Masło stopić w rondlu, wrzucić grzyby, dusić 15 minut. Dodać cebulę i czosnek, dusić kilka minut. Szczypiorek posiekać, dodać do grzybów, wlać bulion i sos sojowy, przyprawić. Dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę, piec 15 minut w temp. 200 C.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić do smaku. Na ciasto wyłożyć grzyby, zalać masą jajeczną, piec 30 minut w temperaturze 200 C.