www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Gulasz z krewetek, dyni i kokosa łączy w sobie egzotyczne składniki i dobrze nam znaną dynię. Jest niezwykle aromatyczny, a przy tym łatwy w wykonaniu. Takim połączeniem z pewnością zaskoczycie rodzinę i znajomych. Z pewnością sprawdzi się również na aromatyczną kolację we dwoje. Gulasz z krewetek i dyni można podawać w towarzystwie ryżu ugotowanego na sypko albo po prostu ze świeżą chrupiącą bagietką. Walory podniesie również schłodzona lampka białego wina.
dynia 350 g
olej arachidowy 30 ml
czosnek 4 ząbki
chili 2 szt.
imbir 15 g
śmietanka kokosowa 400 ml
bulion drobiowy 750 ml
ziemniaki 150 g
kolendra 20 g
krewetki 400 g
szpinak 300 g
limonka 2 szt.
cukier trzcinowy 3 ml
sos rybny 15 ml
chili 1 szt.
Przygotowanie sosu: cebulę kroimy na pół, a następnie każdą połówkę na półksiężyce o grubości około 2 cm w najgrubszym miejscu. Rozgrzewamy olej w naczyniu żaroodpornym. Smażymy cebulę, aż będzie miękka i jasnozłota, następnie dodajemy czosnek, chilli i imbir i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Mieszamy śmietankę kokosową, bulion i trochę przypraw. Ostrożnie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Duszenie: dodaj dynię i ziemniaki, ponownie doprawiamy, a następnie dodajemy gałązki kolendry. Dusimy, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Używamy drewnianej łyżki, żeby zgnieść trochę dyni. Jeśli wolicie gęstszy gulasz z krewetkami, nie rozgniatajmy składników zbyt mocno - unikamy konsystencji purée.
Doprawianie: do gulaszu z dynią dodajemy krewetki i szpinak. Gotujemy na małym ogniu, aż krewetki będą nieprzezroczyste, około 3 minuty.Mieszamy sok z limonki, cukier i sos rybny. Próbujemy gulasz, a następnie w razie potrzeby dostosuj doprawiamy limonką lub sosem rybnym. Liście kolendry siekamy z grubsza, dodajemy do sosu. Każdą porcję gulaszu dekorujemy pokrojonym w plasterki czerwonym chilli. Podajemy z kawałkami limonki z boku.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/prawn-pumpkin-coconut-stew