Stockfood
4.43 (162)
Halibut pieczony w piekarniku z delikatnym dodatkiem aromatycznego kopru włoskiego zachwyca smakiem na wielu płaszczyznach. Soczyste i mięsiste filety wprost rozpływają się w ustach, a przy tym zawierają niewiele tłuszczu. Są więc odpowiednie dla osób na diecie – zwłaszcza w wersji z piekarnika. Do doskonałych filetów z halibuta potrzeba tylko garści przypraw, kilku kropli soku z cytryny, oliwy i małej łyżeczki masła.
halibut 350 g
sok z cytryny 5 ml
oliwa z oliwek 5 ml
nasiona kopru włoskiego 5 ml
masło 5 g
koperek 0.5 pęczka
skórka z cytryny 15 g
Przygotowania: piekarnik nastawiamy na 220°C. Filety z halibuta myjemy i osuszamy na ręczniku kuchennym.
Przyprawy: każdy filet nacieramy solą, oliwą i nasionami kopru włoskiego. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Pieczenie: rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i dodajemy łyżeczkę masła. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.
Halibut pieczony jest gotowy: jego wierzch ozdabiamy tartą skórką cytryny i świeżym koperkiem. Podajemy z ziemniaczanym purée lub z innych białych warzyw.
Porady
- Jak długo piec halibuta? Jest to zależne od dwóch czynników – ilości ryby i temperatury w piekarniku. Filety rozłożone na płasko w naczyniu żaroodpornym będą gotowe po 15 minutach. Halibut pieczony w całości potrzebuje od 20–45 min.
- Jeśli chcielibyście dodać do ryby więcej ziół i przypraw, może sięgnąć także po kolendrę, oregano, świeżo mielony pieprz lub tymianek.
- Masło ułóżcie w plasterkach na wierzchu ryby.
- Filety z halibuta możecie także upiec w folii aluminiowej – rybę z przyprawami zawijamy w paczuszki z folii i w ten sposób układamy na blaszce do pieczenia. W ten sposób na pewno nie wyschnie.
- Innym sprawdzonym sposobem na rybę z piekarnika jest pieczenie w pergaminie. Filety z halibuta zawijamy pojedynczo w papier do pieczenia. Potem wystarczy przełożyć je w papierze na talerz i mamy gotową porcję dla jednej osoby – podaną estetycznie i nowocześnie.
- Halibut pieczony w otwartym naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwy i masła (przy pilnowaniu czasu pieczenia) będzie soczysty bez pergaminu i folii.
Filety z halibuta pieczone z warzywami w jednym naczyniu żaroodpornym to kompletny obiad dla kilku osób. Jak je zrobić? Na dnie układamy ziemniaki pokrojone w talarki, marchewkę, pietruszkę i seler. Do ryby świetnie pasują także bataty, papryka czy cebula, więc możemy wybrać to, co najbardziej lubimy (jedną z propozycji znajdziecie w naszym przepisie na halibuta w warzywach).
Warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi (lub świeżymi) ziołami. Na wierzch kładziemy rybę z przyprawami i plasterkami masła. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Zostawiamy danie na kolejne 10–15 min w piekarniku, aby pieczone filety z halibuta były lekko rumiane.
Halibut to ryba morska z tej samej rodziny co flądra. Jest przede wszystkim bogatym źródłem białka – na 100 g mięsa zawiera 18,56 g białka. A przy tym, poza zdrowymi tłuszczami omega–3, dostarcza organizmowi solidną dawkę potasu i witaminy D. Korzyści z jedzenia halibuta jest wiele, warto więc poznać inne sposoby na jego przygotowanie.
Jednym z nich jest pieczenie halibuta w całości. Rybę (wypatroszoną) myjemy i oczyszczamy z łusek. Skórę nacinamy w kwadraty, po czym nacieramy mięso oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 2 kg ryby pieczemy przez ok. 30 min w temperaturze 220°C.
Zarówno do filetów z halibuta, jak i ryby pieczonej w całości, pasują: