iStock
4.12 (251)
Jabłecznik z bezą to wytworna kompozycja, która będzie doskonale prezentować się na paterze. Całość tworzy przyjemny balans. Słodka i chrupiąca beza na wierzchu świetnie kontrastuje z kwaśnymi jabłkami na kruchym spodzie. Z naszą niewielką pomocą dowiecie się, jak zrobić jabłecznik pod bezą, aby wyglądał efektownie. To proste i nie trzeba dużych umiejętności cukierniczych, żeby wyglądał jak na zdjęciu.
mąka pszenna 600 g
proszek do pieczenia 5 g
cukier 200 g
cukier waniliowy 7 g
masło 250 g
jajka 4 szt.
jabłka 1.5 kg
cynamon 5 g
cukier puder 200 g
sól 2 g
sok z cytryny 15 ml
Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem białym (150 g) i waniliowym. Dodajemy zimne masło (200 g) i siekamy je nożem. Następnie wbijamy 4 żółtka – białka zostawiamy w lodówce na bezę. Szybko łączymy składniki, formując kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Jabłka: myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy je na patelni z cukrem (50 g) i cynamonem, aż będą miękkie. Jeśli przywierają do patelni, można podlać je odrobiną wody.
Spód: schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 min. Na upieczony spód nakładamy podsmażone jabłka.
Beza: wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy je ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier puder, a na koniec sok z cytryny. Ubijamy pianę na sztywno przez ok. 15–20 min. Następnie napełniamy nią rękaw cukierniczy i wyciskamy na jabłka małe rozetki z piany.
Pieczenie: jabłecznik z bezami wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40–45 min w temperaturze 180°C.
Porady
- Jabłecznik z bezą będzie świetnie zbalansowany, jeśli sięgniecie po kwaśne jabłka, takie jak antonówki lub szara reneta.
- Ciasto kruche należy zagnieść szybko, a następnie schłodzić w lodówce. Jeśli pominiecie ten krok lub dacie za dużo mąki, może wyjść twarde.
- W tym przepisie jabłka kroimy w kostkę. Jeśli chcecie, możecie je pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce.
- Ciasto można zrobić bez cynamonu lub z dodatkiem innych korzennych przypraw – imbiru, kardamonu czy mielonych goździków.
- Aby pokroić jabłecznik z bezą na ładne i równe kawałki, należy użyć gorącego noża lub natłuścić go masłem.
Jabłecznik z bezą możecie zrobić w wersji wegańskiej, jeśli zastąpicie produkty pochodzenia zwierzęcego: