40 dag mielonego mięsa (wieprzowego lub drobiowego)
4 łyżki oleju
sól
pieprz
5 gałązek świeżego tymianku
1/2 łyżeczki kminku
szczypta startej gałki muszkatołowej
puszka pomidorów pelati
szczypta cukru
10 dag twardego żółtego sera
Jesienna zapiekanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na - Jesienną zapiekankę
Dynię dzielimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki. Cząstki dyni kroimy poprzecznie w cienkie plastry. Mięso podsmażamy na 2 łyżkach oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, odkładamy. Na patelnię wlewamy resztę oleju i podsmażamy na nim plastry dyni z obu stron. Tymianek myjemy, osuszamy, obrywamy z gałązek (część zostawiamy do dekoracji).
Dodajemy do dyni razem z kminkiem, gałką muszkatołową, pomidorami i mięsem. Dusimy 2–3 min, delikatnie mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy plastry dyni z dodatkami do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy 15 min w temp. 200°C. Danie podajemy posypane tymiankiem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!