Jesienna zapiekanka

Ocena:

4.43 (144)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
Jesienna zapiekanka

Składniki:

  • 70 dag dyni
  • 40 dag mielonego mięsa (wieprzowego lub drobiowego)
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • puszka pomidorów pelati
  • szczypta cukru
  • 10 dag twardego żółtego sera

Jesienna zapiekanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na - Jesienną zapiekankę
  • Dynię dzielimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki. Cząstki dyni kroimy poprzecznie w cienkie plastry. Mięso podsmażamy na 2 łyżkach oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, odkładamy. Na patelnię wlewamy resztę oleju i podsmażamy na nim plastry dyni z obu stron. Tymianek myjemy, osuszamy, obrywamy z gałązek (część zostawiamy do dekoracji).
  • Dodajemy do dyni razem z kminkiem, gałką muszkatołową, pomidorami i mięsem. Dusimy 2–3 min, delikatnie mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy plastry dyni z dodatkami do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy 15 min w temp. 200°C. Danie podajemy posypane tymiankiem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne