stary dobry przepis, bardzo lubimy je z mięskiem i zasmażką:)
Składniki:
1 porcja ziemniaków do ugotowania, u mnie miarą był garnek, tu 1
3 porcje ziemniaków do starcia, czyli 3 garnki
sól do smaku
Farsz
mięso gotowane u mnie karkówka i boczek ok. 1 kg
1 posiekana cebula
Włoszczyzna, oprócz kapusty
Listek, ziele, pieprz, Vegeta lub sól
DODATKOWO
zasmażka z boczku i cebuli
Kałduny /kartacze/ mojej babuni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
FARSZ:
Ugotowane mięso z włoszczyzną i przyprawami/ na tę porcję daję pół karkówki i kawałek boczku/. Po ugotowaniu zemleć mięso z marchewką, pietruszką i dodać zeszkloną cebulę.Doprawić vegetą i pieprzem.Nie dodawać jajka, bo masa będzie za scisła.
WYKONANIE MASY:
1 porcję ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, osączyć, wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa.
3 porcje ziemniaków zetrzeć.Przez sciereczkę wykręcać je dokładnie z nadmiaru wody.
Wodę z tartych ziemniaków odstawić na kilka minut, potem odlać ostrożnie a krochmal zachować..
Połączyć ziemniaki gotowane, krochmal, starte ziemniaki, sól i dobrze wyrobić masę ziemniaczaną.Masa przy tej proporcji jest plastyczna i ja nie dodaję już nic .
Formować kule, nakładać farsz, zlepić i otaczać w mące. Wkładać do wrzątku, gdy wypłyną gotować jeszcze ok. 20-30 minut.
Z częsci masy ziemniaczanej robię małe kulki bez mięsa.
Podać polane zasmażką z boczku i cebuli
Farszu troszkę zostaje ale to nie problem, będzie z niego pyszna pasta do chleba