Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana / fot. iStock
4.32 (251)
Kartoflak to prawdziwy przysmak. Ta babka ziemniaczana rodem ze Śląska może i nie jest niskokaloryczna, ale za to jaka smaczna! Kartoflak udowadnia, że ziemniaki to wcale nie takie zwykłe warzywo. Odpowiednio przygotowane potrafią smakować po królewsku. No i nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Sprawdźcie nasz przepis na kartoflaka!
boczek wędzony 30 dag
kiełbasa 3 szt.
jajka 2 szt.
mąka pszenna 3 łyżki stołowe
cebula 3 szt.
czosnek 2 ząbki
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
gałka muszkatołowa 1 szczypta
ziemniaki 2 kg
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach lub tak drobno jak na placki. Dodać mąkę, jajka, drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej.
Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni (cebulę osobno). Dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 2 godzin, aż na wierzchu powstanie chrupiąca, rumiana skórka w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Porady
W przepisie na kartoflaka wykorzystujemy:
- ziemniaki - najlepiej odmiany B lub C, czyli ziemniaki z dużą zawartością skrobi, które po upieczeniu będą się rozpadać i ładnie połączą się w całość z pozostałymi składnikami
- kiełbasę i boczek - możemy zmniejszyć lub zwiększyć ich ilość, w zależności od upodobań
- przyprawy - możemy dodać też np. tymianek, rozmaryn czy inne zioła
Kartoflaka można upiec w ceramicznym naczyniu do zapiekania, w garnku żeliwnym albo w łatwo dostępnej tortownicy lub keksówce. Wybór naczynia będzie sugerował sposób podania posiłku.
Kartoflak nagus to tylko jedna z nazw babki ziemniaczanej. Słyszeliście kiedyś o blacharzu, bugaju czy rejbaku? Tak, za tymi wszystkimi określeniami kryje się w gruncie rzeczy ten sam poczciwy kartoflak!
Wariacji na jego temat jest całkiem sporo. Nasz przepis na kartoflaka zakłada dodanie boczku, który fantastycznie łączy się ze smakiem ziemniaków. Kartoflak z boczkiem to jednak nie jedyna opcja. Możemy przygotować również kartoflaka wegetariańskiego. Ciekawym pomysłem jest kartoflak z pieczarkami. Pieczarki warto lekko przesmażyć przed dodaniem do masy ziemniaczanej. Możemy też doprawić je rozmarynem lub tymiankiem.
Kartoflak ze śmietaną to z kolei przepis zakładający dodanie do zapiekanki słodkiej śmietanki. Dzięki zalaniu ziemniaków z dodatkami śmietanką, lepiej się one połączą. Tak przygotowane kartoflaki są jednak bardziej kaloryczne niż wersja bez śmietany.
Kartoflak najlepiej upiec w wysokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Warto wcześniej wysmarować ją w środku cienką warstwą masła lub oleju, żeby zapiekanka nie przywarła do formy. Wierzch babki ziemniaczanej przykryjmy folią aluminiową lub pokrywką i odkryjmy na około 10 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu kartoflak pięknie się przyrumieni i będzie chrupiący.