Zapraszam Redakcję na tradycyjny wypiek w moim regionie, na Śląskie okrągłe kołacze.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
75 g świeżych drożdży
4 g cukru waniliowego
20 dag cukru
20 dag masła
2 szklanki ciepłego mleka
2 jaja
szczypta soli
maślanka do posmarowania kołaczyków
Masa serowa:
1,25 kg chudego twarogu
12 dag cukru
2 jaja
2 żółtka
10 dag masła
16 g cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
3 łyżki kaszy manny
Posypka:
25 dag masła
25 dag cukru
450 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego
Kołaczyki śląskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przesianą mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, jaja ubić z cukrem. Drożdże wymieszać z połową szklanki ciepłego mleka. DO dołka zrobionego w mące wlewać kolejno: ubite jaja, masło, drożdże i resztę mleka. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce. Do 3-krotnie zmielonego sera dodać masło utarte z cukrem i cukrem waniliowym, żółtka, jaja, sok z cytryny i kaszę mannę. Wymieszać masę. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Urywać po kawałku i formować w dłoniach placuszki o średnicy 10 cm i grubości 5-7 mm. Przygotować kruszonkę. Miękkie masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puch, porcjami dosypywać mąkę. Uformować kulę i odłożyć. Na środku każdego krążka ciasta drożdżowego położyć trochę masy serowej i chwytając brzegi placuszków zlepić je pośrodku. Posmarować każdy kołaczyk maślanką. Z ciasta na kruszonkę odrywać po kawałku i palcami formować piramidki. Na każdym kołaczyku ułożyć 9 piramidek. Ułożyć kołaczyki luźno na dużej, natłuszczonej blasze i piec partiami ok. 15 min. w temp. 220 stopni.