bardzo smaczne, soczyste kotlety mielone na niedzielny obiad
Składniki:
1 karkówka około 2 kg
3 piersi podwójne z kurczaka
1 bułka namoczona w mleku i potem osączona na sitku
1 torebka ryżu ugotowanego i wystudzonego
2 cebule pokrojone w kostkę i zeszklone z odrobiną cukru i jarzynki
2 jajka
szczypta ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej
czosnek
sól lub jarzynka, pieprz kolorowy
Kotlety mięsno- ryżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso, cebulę i bułkę zemleć . Połączyć z ryżem i przyprawami. Dodać też jajka.
Wyrobić na jednolitą masę. Gdy masa zbyt scisła dodać troszkę wody mineralnej gazowanej. Maczając ręce w wodzie formować kotlety Smażyć je na rozgrzanym smalcu lub oleju.
Poddusić potem w rondlu ustawiając sitko z kotletami na garnku z wrzącą wodą. Podać np. z kuleczkami ziemniaczanymi i duszoną marchewką.
Uwagi:
Z tej porcji mięsa wyszło 37 szt. kotletów. To droższa wersja mielonych ale za to mocno odchudzona. Nie dodajemy bułki tartej bo masa jest chuda i zwarta.
Podałam je z kuleczkami ziemniaczanymi i duszoną marchewką