iStock
4.5 (146)
Kulki z krewetek to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników rybnych smaków. Przygotowane z dodatkiem aromatycznych przypraw, podsmażone na piękny, złocisty kolor na pewno zagoszczą w waszym menu na stałe. Podane solo idealnie sprawdzą się jako pożywna i smaczna przekąska na imprezę. Z kolei zaserwowane z dodatkiem ryżu będą świetnym pomysłem na lekki obiad lub lunch do pracy.
krewetki 300 g
dymka 40 g
czosnek 7 g
papryka chili 20 g
kolendra 20 g
jajka 1 szt.
mąka pszenna 60 g
bułka tarta 18 g
korzeń imbiru 7 g
sos sojowy 80 ml
sok z cytryny 12 ml
olej 100 g
sól 3 g
pieprz 3 g
Przygotowanie krewetek: Uprzednio ugotowane krewetki płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Sieczemy je na drobne kawałki. Cebulę dymkę i czosnek obieramy, a następnie sieczemy. Chili płuczemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Formowanie kulek: Krewetki, dymkę, czosnek, połowę chili oraz dwie łyżki posiekanej kolendry przekładamy do dużej miski. Dodajemy jajko i mąkę. Całość dokładnie zagniatamy. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Formujemy z niej małe kulki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażenie kulek z krewetkami: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ostrożnie przekładamy na nią kulki i smażmy przez około 7 minut, aż się zarumienią. Po przestudzeniu przekładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.
Sos: Imbir obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do sosu sojowego, mieszamy. Doprawiamy sos pozostałą kolendrą, połową papryki chili oraz sokiem z cytryny. Gotowy sos podajemy z kulkami.
Porady
- Podaną w przepisie bułkę tartą (do obtaczania kuleczek) można z powodzeniem zastąpić wiórkami kokosowymi lub tempurą.
- Dla urozmaicenia smaku, połowę podanych w przepisie krewetek można zastąpić ugotowanym na parze dorszem, amurem lub innym, ulubionym gatunkiem ryby. Polecamy również spróbować kulek krewetkowo–drobiowych lub przygotowanych na bazie owoców morza i wieprzowiny.
- Jeżeli nie przepadacie za ostrymi smakami, zredukujcie o połowę ilość papryki chili oraz imbiru.
- Choć obieranie krewetek może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości zajmie jedynie kilka chwil i nie przysporzy większych trudności. Pancerz zbudowany jest z miękkich i kruchych pierścieni, które bez trudu odchodzą od mięsa. Przed spożyciem krewetek należy jeszcze oderwać od nich odnóża oraz obciąć głowy.
- By przygotować kulki z krewetek w wersji bezglutenowej, wystarczy podaną w przepisie bułkę tartą zastąpić mąką pozbawioną glutenu lub specjalnym, gotowym mixem do panierowania.
Polecamy sięgać po świeże i duże owoce morza. Z reguły są one o wiele smaczniejsze od drobnych, mrożonych skorupiaków. W zależności od gatunku surowe krewetki powinny mieć jasnoszary, kremowy lub delikatnie żółty kolor. Należy również zwrócić uwagę na ich pancerz – wszelkiego rodzaju plamy czy odbarwienia mogą świadczyć o zepsuciu produktu. Kolejną rzeczą, której powinniśmy się przyjrzeć jest głowa. Jeśli ma ona zielonkawy lub czarny kolor, to krewetka nie nadaje się do spożycia.
W przypadku braku dostępu do świeżych okazów, można też zaopatrzyć się w mrożone krewetki, należy jednak poświęcić odrobinę czasu na ich wybór. Jakościowe krewetki po zamrożeniu będą miały różowo–pomarańczową barwę. Warto również sprawdzić ilość glazury – im będzie ona mniejsza, tym lepiej. Jej duże ilości mogą znacząco utrudnić ocenę świeżości krewetek.
Ze względu na proces smażenia na głębokim tłuszczu kulki krewetkowe są bardzo sycące. Można je więc podawać bez dodatków, jedynie z odrobiną sosu słodko–kwaśnego lub srirachy. Jeżeli jednak planujecie przygotować je na obiad, polecamy zaserwować je w towarzystwie sypkiego ryżu lub kaszy. Świetnie smakują też w połączeniu z orientalną surówką na bazie białej kapusty i marchewki. Fanom niecodziennych połączeń polecamy spróbować kulek podanych z sałatką z dodatkiem pomarańczy i granatu. Ich smak świetnie komponuje się również z domowymi frytkami z batatów.