www.bbcgoodfood.com
5 (5)
Kurczak z frytkownicy beztłuszczowej to klasyczny obiad w zdrowszej odsłonie. Dzięki smażeniu bez dodatku oleju, mięso jest mniej kaloryczne, jednak wciąż pozostaje pysznie soczyste. Przyprawa z aromatycznych ziół sprawia, że ma niezapomniany smak i aromat. Warto podać go z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Ciekawi jesteście kurczaka pieczonego we frytkownicy? Poznajcie przepis, który zawsze się udaje.
kurczak 2.25 kg
olej 45 ml
papryka w proszku 5 g
czosnek granulowany 5 g
rozmaryn 4 g
natka pietruszki 5 g
majeranek 4 g
estragon 4 g
sól 0.4 g
pieprz 0.5 g
Do niewielkiej miseczki wsypujemy sól, pieprz, granulowany czosnek, paprykę w proszku i suszone zioła – estragon, tymianek, natkę pietruszki i rozmaryn (możemy również dodać swoje ulubione przyprawy). Dolewamy olej i dobrze mieszamy składniki.
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka konieczność, odcinamy gruczoł kuprowy. Umieszczamy mięso w dużej misce i dokładnie nacieramy olejem z przyprawami.
Frytkownicę podgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ostrożnie, piersią do dołu, wkładamy kurczaka do środka i smażymy przez 30 minut. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i opiekamy przez kolejne 10 minut.
Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i smażymy przez 10-15 minut, aż skórka stanie się chrupiąca. Kurczak jest gotowy, kiedy termometr kuchenny po wbiciu szpikulca w najgrubszą część pokaże 70 stopni. Możemy też nakłuć mięso widelcem: gdy wypłynie z niego przezroczysty sok, jest gotowe.
Kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej podajemy jeszcze ciepłego, z klasycznymi dodatkami, np. ryżem i surówką. Świetnie pasują do niego również pieczone warzywa lub ziemniaki Hasselback.