Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 4–5 godzin Porcja: 280 kcal Składniki na 6 porcji
Składniki:
45 dag czerwonych porzeczek
1/2 szklanki cukru pudru
22 dag serka mascarpone
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 białka
Lody porzeczkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Porzeczki oderwać od szypułek
umyć
zmiksować z cukrem. Mus przetrzeć przez sito (jeśli jest za kwaśny
dodać jeszcze trochę cukru).
Serek mascarpone wymieszać lub zmiksować z jogurtem naturalnym. Stopniowo dodawać mus porzeczkowy
cały czas delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce do kremu porzeczkowego. Dokładnie i ostrożnie wymieszać (masa powinna być puszysta i gładka).
Deser przełożyć do metalowej misy
przykryć folią
włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Kulkami lodów napełnić pucharki