Zdrowa , swieza ryba . Na poprawe humoru, zaskocz swoich znajomych !
Składniki:
2 kawałki łososia ( steki , filet )
8 dużych pieczarek
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki oliwy aromatyzowanej truflami lub prawdziwkami
4 łyżki masła klarowanego ( lub jeśli nie ma to prawdziwe – nie mix )
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz mielony
Losos smazony z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Łososia skropić sokiem z cytryny , posolić i popieprzyć z obu stron .Na jednej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego i 2 łyżki klarowanego masła i smażyć na rumiano pokrojone w grube plastry pieczarki .Gdy będą gotowe lekko posolić . W trakcie smażenia pieczarek na drugiej mniejszej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego, oliwę aromatyzowaną i 2 łyżki masła . Położyć łososia i usmażyć na rumiano z obu stron .Pieczarki razem z tłuszczem przełożyć na łososia razem z tłuszczem i dusić na małym gazie przez 5 minut.