www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Łosoś z sosem cytrynowym i bobem to niezwykle aromatyczne i efektowne danie, które genialnie łączy nowalijki z delikatną rybą. Pozornie wykwintna potrawa jest bardzo prosta i nie zajmuje dużo czasu. Zachwyca cytrusową świeżością i kremowym purée z dodatkiem pora, a poza tym dostarcza zdrową porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdźcie, jak powstaje łosoś w sosie cytrynowym bez śmietany. Przepis przyda wam się na romantyczną kolację.
cytryna 0.5 szt.
kapary 10 g
olej rzepakowy 20 ml
por 275 g
bób 200 g
łosoś 400 g
szpinak 250 g
bazylia 12 listków
młode ziemniaki 170 g
Ścieramy skórkę z połowy cytryny (tylko wierzchnią, żółtą warstwę, nie ruszajmy albedo, które jest gorzkie). Wydobywamy z niej sok, najlepiej za pomocą ręcznej wyciskarki, dzięki której uzyskamy maksimum składnika. Mieszamy skórkę i sok z kaparami odsączonymi z zalewy i łyżką oleju, żeby przygotować dressing. Możemy też dodać odrobinę miodu, który zbalansuje cytrusową kompozycję.
Myjemy por i rozkrajamy go wzdłuż na pół, żeby sprawdzić, czy w środku nie kryją się ziarenka piasku. Jeśli jest taka potrzeba, ponownie go oczyszczamy, a następnie kroimy w talarki. Gotujemy razem z bobem w osolonej wodzie przez około 6–8 minut, do miękkości. Wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową i odkładamy na bok. Wrzucamy do tego samego wrzątku liście szpinaku na 2 minuty, po czym przenosimy je od razu do bardzo zimnej kąpieli. Dzięki temu zachowają żywy zielony kolor. W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki w mundurkach.
Obieramy bób i wrzucamy kilka łyżek do dressingu cytrynowego. Pozostałe nasiona miksujemy razem z porem za pomocą ręcznego blendera na purée. Jeśli jest za gęste, stopniowo dodajemy wodę z gotowania warzyw lub odrobinę mleka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy też dorzucić ulubione zioła, na przykład tymianek lub posiekaną kolendrę.
Rozgrzewamy łyżeczkę oleju na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, na średnim ogniu. Oprószamy porcje łososia solą i pieprzem. Smażymy je skórą do dołu przez 4 minuty (nie zdejmujemy jej przed obróbką termiczną, chroni ona rybę przed wysuszeniem). Ostrożnie obracamy filety szczypcami i czekamy jeszcze około 2–4 minut lub do momentu, aż będą gotowe – zmieni się ich kolor i struktura (poznamy to po różnicy w dotyku, mięso nie będzie już zwarte i sprężyste). Od razu zdejmujemy je z patelni.
Starannie odsączamy szpinak i rozkładamy go na talerzach. Na nim umieszczamy purée, a następnie smażoną rybę. Polewamy całość dressingiem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Łosoś z sosem cytrynowym i bobem najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami w mundurkach, ale można go też podać na przykład z ryżem, makaronem orzo, kaszą kuskus lub ziołową bagietką.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/lemon-dressed-salmon-leek-broad-bean-puree