Adobe Stock
0 (0)
Masa chałwowa do tortu to idealna propozycja dla miłośników słodkiej sezamowej chałwy. Krem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a wypiek z nią wyjątkowo wykwintny. Dodatkowym atutem jest dodatek domowego budyniu, który przygotowany samodzielnie jest smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze sklepowej półki. Masę możemy użyć także do innych wypieków czy deserów. Całość doskonale łączy się z owocami, zwłaszcza tymi kwaśnymi. Poniżej znajdziecie przepis na prostą masę chałwową do tortu.
żółtko 2 szt.
mleko 250 ml
cukier 100 g
cukier waniliowy 5 g
mąka ziemniaczana 20 g
chałwa 200 g
masło 200 g
Składniki: wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
Budyń: 0,5 szklanki mleka i cukier przekładamy do garnka o grubym dnie i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną, wlewamy, mieszając do gotującego się mleka z cukrem. Doprowadzamy do zagotowania i mieszając gotujemy ok. 30 sekund. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa chałwowa do tortu: miękkie masło ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie w 3–4 porcjach dodajemy chałwę waniliową, krusząc ją palcami. Miksujemy do połączenia się składników.
Porady
- Przygotowując tort warto dodać do niego kwaśne owoce, np. porzeczki, żurawinę, cytrusy w postaci frużeliny, dżemu lub galaretki. Możemy jedną warstwę przełożyć lemon curdem, który świetnie przełamie słodycz chałwy lub np. z kremem kinder bueno.
- Biszkopt do tortu pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 22 cm i masy wystarczy na 2 przełożenia oraz pokrycie boków.
- Przełożony tort warto włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut. W ten sposób łatwiej posmarujemy boki i górę ciasta – kawałki biszkoptu nie będą się kruszyć.
- Jeśli tortu nie będą jadły dzieci, możemy blaty nasączyć mocną, zimną czarną herbatą z dodatkiem alkoholu.
- Masa chałwowa do tortu doskonale sprawdzi się także w innych wypiekach, np. tartach, tartaletkach, muffinkach.