Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 640 kcal
Składniki:
CIASTO:
40 dag mąki
20 dag masła
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
jajko
FARSZ:
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
2 cebule
łyżka brązowego cukru
3 jabłka
3 łyżki brandy
szczypta gałki muszkatołowej
tłuszcz do formy
sól, pieprz
Mince pie (placek mięsny) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ciasto: mąkę wymieszać z solą i cukrem. W rondelku stopić masło, wlać 6 łyżek wody i zagotować. Do wgłębienia w mące wlać gorący płyn i szybko zagnieść ciasto. Miskę przykryć i odstawić na 30 minut.
■ 2/3 ciasta wylepić dno i boki natłuszczonej tortownicy, resztę ciasta rozwałkować, wyciąć okrągły placek i kilka ozdobnych form do dekoracji.
■ Farsz: mięso dość drobno posiekać. Cebule obrać i posiekać. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Mięso i cebulę wymieszać, dodać cukier i brandy, przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
■ Na dnie ciasta ułożyć warstwę farszu mięsnego, jabłka, ponownie warstwę farszu i powtarzać aż do wyczerpania składników.
■ Przykryć krążkiem ciasta, zlepić brzegi, wstawić papierowy kominek dla ujścia pary, udekorować ozdobami z ciasta. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec 1 i 1/2 godz. w temp. 180°C.