Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.47 (144)
Ośnieżona tarta marchewkowo-orzechowa to pyszne ciasto z lekkim kremowo-serowym wypełnieniem o korzennym smaku i zapachu. Ciasteczka imbirowe z syropem klonowym i orzechami nerkowca nadają odświętnego charakteru. Warto zwrócić uwagę, że marchewka, imbir i cynamon idealnie współgrają z kremowym serkiem. Przepis na ośnieżoną tartę marchewkowo-orzechową sprawdzi się idealnie na spotkanie w gronie znajomych.
orzechy nerkowca 200 g
ciastka imbirowe 600 g
masło 250 g
serek śmietankowy 500 g
esencja waniliowa 2 łyżeczki
syrop klonowy 165 ml
śmietana 36% 100 ml
żelatyna 2 łyżki stołowe
biała czekolada 400 g
marchewka 200 g
imbir 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
kawa 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 g
kwaśna śmietana 500 ml
Porady
W przepisie wykorzystano:
- ser śmietankowy o temperaturze pokojowej
- gęsta śmietanę
- żelatynę w proszku
- drobno startą marchewką, odciśniętą z nadmiaru płynu
- sproszkowaną kawę
- uprażone, drobno posiekane orzechy włoskie
- kwaśną śmietanę lub ubita kremówkę
Ośnieżona tarta marchewkowo-orzechowa ma wyrafinowany wygląd. Dzięki temu sprawdzi się na eleganckich spotkaniach i na przyjęciach urodzinowych. Dodatkowo marchewka wprowadza ciekawy kontrast kolorystyczny.