Pakora z kalafiora / fot. StockFood
4.49 (170)
Pakora to chrupiąca przekąska pochodząca z kuchni indyjskiej. Są to kawałki warzyw zanurzone w cieście z ciecierzycy (besan) i smażone na głębokim oleju. Tradycyjne pakory podawane są często do herbaty. Danie to sprawdzi się również idealnie jako przystawka, serwowana przed daniem głównym. Poznajcie nasz przepis na aromatyczną pakorę z kalafiora.
mąka pszenna 3 łyżki stołowe
mąka z ciecierzycy 3 łyżki stołowe
woda 120 ml
proszek do pieczenia 1 szczypta
sól 1 szczypta
kumin (kmin rzymski) 1 szczypta
przyprawa curry 1 szczypta
słodka papryka 1 szczypta
Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody. Po tym czasie wyławiamy go.
Mąkę pszenną, mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, przyprawy i lodowatą (to ważne!) wodę miksujemy przez ok. 5 min, tak by powstało nam ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego – musi się porządnie napowietrzyć.
Zanurzamy w nim różyczki kalafiora i wrzucamy porcjami na dobrze rozgrzany głęboki olej. Kiedy się zezłocą, wyławiamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by pozbyć się nadmiaru oleju. Pakorę podajemy natychmiast.
Porady
Pakora z kalafiora najlepiej smakuje razem z sosem. Dobrze sprawdzi się tu np. sos miętowy, jogurtowy lub koperkowy. Wystarczy dodać do jogurtu naturalnego ulubionych przypraw i ziół i odrobinę soku z cytryny, by przygotować przepyszny dip. Niektórzy spożywają pakorę z dodatkiem ketchupu. Do przygotowania pakory możemy wykorzystać tak naprawdę większość warzyw, na jakie mamy ochotę. Marchewka, papryka czy brokuły sprawdzą się tu równie dobrze. Znana jest również pakora z kurczaka, która smakuje równie dobre jak ta warzywna. Pakora smakuje najlepiej, gdy jest serwowana na ciepło, ponieważ gdy wystygnie, ciasto nie jest już tak chrupiące i mięknie.
Zobacz też: zupa kalafiorowa z selerem i pasternakiem
Pakora zaliczana jest do indyjskich fast foodów. Można ją zjeść zarówno w ekskluzywnych restauracjach jak i na ulicy. W kuchni indyjskiej serwowane są również pakory bez żadnego nadzienia. W ten sposób powstają złociste chrupiące kluseczki. Przepisy na pakorę nieco się od siebie różnią w zależności od regionu Indii. Danie to występuje w kilku odmianach m.in. paneer pakora (pakora z serem), fish pakora (pakora z rybą) czy też phal ka pakora (pakora z owocami). Przekąska ta zdobyła popularność również w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych.
Pakora z warzyw to przekąska, którą mogą spożywać osoby będące na diecie roślinnej. Mąkę z ciecierzycy potrzebną do przygotowania pakory, znajdziemy w sklepach z żywnością orientalną bądź ekologiczną. Możemy również urozmaicić nieco przepis, zmieniając lub dodając ulubione przyprawy, by nasze danie nabrało jeszcze lepszego aromatu.