Jest to troche inna wersja carbonary którą uwielbiam.
Składniki:
- 200 g makaronu
- 150 g serka mascarpone
- 125 g boczku
- 1/2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 lyzeczka masla
- 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
- pieprz i (opcjonalnie) sol, do smaku
Pasta z boczkiem i mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na duzej patelni rozgrzac olej i maslo, podsmazyc boczek przez 5 minut, az zrobi sie zlocisty i chrupiacy, mieszajac od czasu do czasu. Dodac mascarpone, wymieszac i gotowac kolejne 2 minuty. Doprawic do smaku , zdjac z ognia.
Makaron ugotowac al dente, odcedzic i wlozyc z powrotem do garnka. Pomieszać sosem z mascarpone, dodac natke , dokladnie wymieszac i podawac natychmiast.