www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Polędwica z jelenia to niezwykle delikatne mięso i soczyste, a przy tym również zdrowe. Upieczone na dużych kawałkach dyni, z wyrazistymi przyprawami, będzie daniem popisowym na święta i każdą inną ważną uroczystość lub po prostu na niedzielny obiad. Dodatkowe składniki świetnie podkreślają smak i aromat dziczyzny. Pieczoną polędwicę z jelenia możemy traktować jako samodzielne danie, a jeśli zależy nam na bardziej sycącej wersji, to upieczmy razem z nią kawałki ziemniaków.
dynia 1 szt.
szałwia 8 liści
syrop klonowy 60 ml
szalotka 1 szt.
masło 40 g
mięso z jelenia 600 g
pieprz syczuański 10 szt.
sól kamienna 15 g
rozmaryn 10 g
Piekarnik: rozgrzewamy go do 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
Przygotowanie: dynię kroimy na półksiężyce, przekładamy do brytfanki razem z szałwią, syropem klonowym i szalotkami w brytfannie. Dokładnie mieszamy, tak żeby wszystkie składniki były dobrze pokryte syropem. Dodajemy połowę masła i posypujemy solą. A następnie wkładamy do piekarnika na 45 minut lub do momentu, aż dynia będzie miękka.
Polędwica z jelenia: warzywa się pieką, a my w tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i resztą masła. Gdy się spieni, kładziemy ostrożnie polędwicę z jelenia i obsmażamy tak szybko, jak to możliwe. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Jak warzywa się upieką, kładziemy na nich dziczyznę i pieczemy przez przez kolejne 15-20 minut.
Doprawianie: w czasie, gdy danie się piecze zajmujemy się stworzeniem mieszanki przyprawowej. Do moździerza (lub innego naczynia), dodajemy pieprz syczuański w ziarnach, sól i rozmaryn. Ucieramy - ale zależy nam na uzyskaniu grubej przyprawy. Gdy dziczyzna będzie upieczona, wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Gdy odpoczywa, smarujemy ją glazurą z patelni i posypujemy obficie mieszanką przypraw. Pieczoną polędwicę z jelenia podajemy z dynią i solą syczuańską.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com https://www.bbcgoodfood.com/recipes/roast-venison-loin-pumpkin-sichuan-salt