0 (0)
Pierniczki na choinkę to świetny pomysł na jadalne ozdoby choinkowe. Pięknie pachną, dzięki dodatkowi miodu, masła i oczywiście przyprawy piernikowej, którą najlepiej jest zrobić w domu. Wykonanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu, a przy tym zapewnia też dobrą zabawę, zwłaszcza na etapie ozdabiania, w które warto zaangażować dzieci. Wspólne przygotowanie pierniczków na choinkę zbliża całą rodzinę.
mąka pszenna 600 g
jajka 1 szt.
miód 300 g
cukier 100 g
przyprawa do piernika 20 g
masło 100 g
cynamon 5 g
kakao 10 g
soda oczyszczona 5 g
Mokre składniki: miód przekładamy do rondelka, dokładamy masło, dosypujemy cukier, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i połączą, mieszamy od czasu do czasu. Odstawiamy na 15 minut do przestudzenia. Po tym czasie do masy piernikowo-miodowej dodajemy sodę.
wero.ugc
Łączenie składników: do miski przesiewamy, mąkę i kakao - mieszamy. Mokre składniki przelewamy do suchych, wbijamy spore jajko (lub 2 bardzo małe). Zagniatamy ciasto i formujemy je w kulę.
wero.ugc
Chłodzenie: kulę ciasta owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Można je zrobić kilka godzin wcześniej albo wieczorem poprzedniego dnia. Czas ten nie został wliczony do czasu przygotowania pierniczków.
wero.ugc
Wałkowanie i wycinanie: ciasto na pierniczki dzielimy na 3-4 części. Stolnicę posypujemy mąką (może jej wyjść sporo), chodzi o to, żeby masa nie kleiła się do powierzchni i rąk. Każdą z części wałujemy na grubość 3-4 mm. W tym momencie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół (termoobieg 170 stopni Celsjusza). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne, świąteczne wzory.
wero.ugc
Pieczenie: pierniczki na choinkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy nieduże odstępy - nie urosną dużo. Wkładamy je do piekarnika na 8-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je i dopóki są ciepłe i miękkie, robimy w nich dziurki, np. słomką, żeby można było powiesić je na choince jak bombki.
wero.ugc
Lukrowanie: zimne ciastka korzenne ozdabiamy lukrem do pierników, znanym też pod nazwą royal icing. Jeśli nie mamy czasu, odpowiedni będzie również szybki lukier z cukru pudru. Przekładamy go do rękawa cukierniczego. Pierniczki na choinkę ozdabiamy, dowolnymi, świątecznymi wzorami. Dla zwiększeniu efektu można też zrobić kolorowe lukry, z dodatkiem barwników, a wierzch ozdobić posypkami.
wero.ugc