Getty Images/iStock
5 (13)
Placki owsiane to propozycja na lekkie i niskokaloryczne śniadanie, które pokochają dorośli i dzieci. Są smażone bez użycia tłuszczu i nie zawierają cukru, a dzięki płatkom owsianym są bogate w błonnik, dlatego będą idealnym pomysłem na wartościową przekąskę podczas pracy albo zabawy. Możemy dodawać do nich korzenne przyprawy, bakalie i pokrojone owoce, dzięki temu ich smak za każdym razem będzie nas zaskakiwać. Poznajcie przepis na niezawodne placki z płatków owsianych, które nigdy się nie znudzą.
płatki owsiane 85 g
mleko 125 ml
jajka kurze 1 szt.
jabłka 150 g
cynamon 4 g
mąka pszenna 15 g
olej rzepakowy 20 ml
Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aby spęczniały.
Jabłko obieramy, kroimy na pół, wybieramy gniazdo nasienne i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy razem z płatkami. Możemy dosłodzić placki przez dodanie rozgniecionego widelcem banana lub pominąć ten krok, jeżeli nie przepadamy za zbyt słodkim smakiem.
Do miski z płatkami wbijamy jajko, dodajemy olej, mąkę (zamiast pszennej możemy użyć np. owsianą lub orkiszową) i cynamon. Całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, a następnie wykładamy łyżką równe porcje ciasta, formując cienkie (ok. 0.5 cm) placuszki. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 3-4 minuty, co jakiś czas przewracając na drugą stronę, aż się zarumienią.
Placki z płatków owsianych możemy również usmażyć na dwóch łyżkach oleju (np. kokosowego lub rzepakowego). Skracamy wtedy czas smażenia do 2-3 minut.
Placki owsiane najlepiej smakują jeszcze ciepłe, polane jogurtem naturalnym i miodem. Latem możemy serwować je z ulubionymi owocami, np. borówkami lub malinami, a zimą z konfiturą ze śliwek.