www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Wegańska pieczeń orzechowa to pomysł na popisowe roślinne danie główne na Boże Narodzenie. Jest pełna zimowych i świątecznych smaków – zawiera między innymi pieczone kasztany, pistacje, żurawinę, grzyby i dynię. Niecodzienny aromat zawdzięcza przyprawie zaatar, kolendrze, kminowi rzymskiemu i paście miso. Świetnie syci i rozgrzewa. Prosta wegańska pieczeń orzechowa jest tak pyszna i efektowna, że oczaruje nawet mięsożerców.
siemię lniane 2 łyżki stołowe
dynia 400 g
oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
zaatar-zatar 2 łyżki stołowe
kumin (kmin rzymski) 2 łyżeczki
nasiona kolendry 2 łyżki stołowe
czerwona cebula 1 szt.
seler naciowy 1 szt.
pieczarki 250 g
czosnek 1 ząbek
miso 2 łyżki stołowe
pistacje 200 g
kasztany 100 g
bułka tarta 100 g
natka pietruszki 0.5 pęczka
żurawina 200 g
cukier trzcinowy 4 łyżki stołowe
Przygotowanie: łączymy siemię lniane z 4 łyżkami wody w małej misce i pozostawiamy do zgęstnienia. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Dynię piżmową obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o boku 3 cm. Wrzucamy ją do brytfanny z 1 łyżką oliwy, zatarem, kminem rzymskim i mielonymi nasionami kolendry. Przykrywamy folią i pieczemy przez 30–35 minut lub do momentu, aż dynia będzie miękka, ale zachowa swój kształt. Keksówkę o pojemności 900 g natłuszczamy i wykładamy pergaminem.
Smażenie: cebulę, seler naciowy i pieczarki drobno siekamy. Rozgrzewamy pozostałą oliwę na patelni. Smażymy na niej przygotowane składniki przez 10–15 minut lub do momentu, aż zmiękną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę miso.
Mieszanie składników: siekamy pistacje, upieczone kasztany i natkę pietruszki. Wkładamy je do miski. Dodajemy bułkę tartą, a także przygotowane wcześniej elementy: napęczniałe siemię lniane, smażone warzywa i pieczarki oraz pieczoną dynię. Doprawiamy solą i pieprzem.
Żurawina (świeża lub mrożona): umieszczamy ją na patelni z cukrem i gotujemy przez 3–4 minuty, aż kryształki się rozpuszczą, a owoce zaczną mięknąć. Wykładamy je łyżką na dno keksówki, a następnie odstawiamy na 5 minut, żeby lekko stężały.
Pieczenie: wykładamy mieszankę orzechów i warzyw na żurawinę. Uklepujemy ją i wygładzamy wierzch łyżką. Owijamy pieczeń folią i wkładamy do piekarnika na 25 minut, a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 25 minut.
Podanie: wegańska pieczeń orzechowa powinna po wyjęciu z piekarnika odpoczywać przez kwadrans. Następnie odwracamy ją na talerzu, na którym ją zaserwujemy. Usuwamy pergamin. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami i pestkami granatu. Podajemy w całości na stół.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-vegan-nut-roast