www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Puree z warzyw korzeniowych to smaczne sezonowe danie w zdrowej, niskotłuszczowej odsłonie. Powstaje z tanich i łatwo dostępnych składników, a jego smak podkręca musztarda francuska. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, takimi jak karkówka lub grillowana pierś kurczaka. Można przyrządzić je dzień wcześniej i odgrzać na patelni z odrobiną masła. Sprawdźcie nasz przepis na pożywne puree z warzyw korzeniowych z musztardą.
masło 50 g
warzywa 2 kg
oliwa extra vergine 3 łyżki stołowe
musztarda francuska 2 łyżki stołowe
Gotowanie: dowolne warzywa korzeniowe (w przepisie użyto 1 brukiew, 1 seler i 6 marchewek) kroimy w kostkę i umieszczamy w dużym garnku z osoloną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy jarzyny do miękkości, przez około 15 minut.
Łączenie składników: dobrze odcedzamy warzywa, a następnie rozgniatamy z masłem, oliwą i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż masło się rozpuści.
Puree z warzyw korzeniowych: podajemy na gorąco. Szczególnie dobrze pasuje do pieczeni. Możemy zrobić je dzień wcześniej i podgrzać do obiadu na patelni z odrobiną masła lub w kuchence mikrofalowej.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/root-vegetable-mustard-mash