5 (1)
Racuchy bezglutenowe na mące ryżowej i kukurydzianej, bez dodatku drożdży, za to z dużą ilością jabłek, to zdecydowanie dobry pomysł na początek dnia. Podajemy je na ciepło, posypane cukrem pudrem. Ale równie dobrze smakują na zimno, więc można z powodzeniem zabrać je do pracy lub włożyć do szkolnej śniadaniówki. Polecamy sprawdzony przepis na racuchy bez glutenu.
mąka kukurydziana 100 g
mąka ryżowa 100 g
cukier waniliowy 10 g
soda oczyszczona 5 g
sól 1 szczypta
mleko 250 ml
jajka 2 szt.
jabłka 3 szt.
olej 15 ml
cukier puder 5 g
Jabłka: skórę usuwamy obieraczką lub małym nożem, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Robimy niedużą kostkę, nie musi być dokładna, ale dobrze by było, żeby miała porównywalną wielkość.
Justyna Dudek
Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - powinna być puszysta i błyszcząca.
Justyna Dudek
Ciasto na racuchy: do miski przesiewamy mąki. Dosypujemy cukier waniliowy i sodę. Dolewamy mleko i dokładamy żółtka. Dokładnie mieszamy, ręcznie lub mikserem.
Justyna Dudek
Ciasto z jabłkami: do bezglutenowej masy na racuchy przekładamy pokrojone owoce i ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.
Justyna Dudek
Smażenie: na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i rozgrzewamy go. Racuchy nakładamy łyżką, smażymy partiami. Gotowe zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podanie: racuchy bezglutenowe jemy posypane cukrem pudrem.
Justyna Dudek