Sałatka z tuńczykiem - szybka i pyszna sałatka z tuńczykiem zasmakuje każdemu
Przygotowanie : 15 minut
Porcja: 310 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 15 dag)
puszka zielonego groszku (15 dag)
2 czerwone cebule
2 ogórki konserwowe
duże jabłko
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 szklanki majonezu
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sałatka z tuńczykiem - prawdopodobnie jedna z najczęściej robionych sałatek. Sałatka z tuńczykiem jest smaczna, zdrowa, prosta w przygotowaniu. Pyszna sałatka z tuńczykiem jest idealnym uzupełnieniem menu np na imprezę.Poza tym taka sałatka z tuńczyka z majonezem niektórych zaskoczy, bo wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak takie połaczenie jest dobre.
Tuńczyka osączyć, podzielić na kawałki. Groszek opłukać, dokładnie osączyć na sitku. Cebule obrać, pokroić w krążki. Ogórki pokroić w plasterki. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, nie obierać, pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, pokroić w paseczki. Szczypiorek umyć, posiekać.
Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, polać sosem, posypać szczypiorkiem.