Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Porcja: 570 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
60 dag ziemniaków
4 duże liście czerwonej kapusty
10 dag ciecierzycy z puszki
10 dag pieczarek
por
kwaśne jabłko
2 łyżki rodzynek
2 łyżki soku z cytryny
Sałatka ziemniaczana w liściu kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Osączyć, ostudzić, obrać, pokroić na kawałki.
■ Por umyć, pokroić w krążki. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Jabłko umyć, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny. Ciecierzycę osączyć z zalewy.
■ Warzywa, pieczarki i owoce włożyć do salaterki, polać sosem chantilly, wymieszać, wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć na liściach kapusty i podawać.
Sos chantilly (czyt. szantiji)
● szklanka majonezu
● 3 łyżki śmietany kremówki
● sól, pieprz
Śmietanę ubić. Wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.