www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Tarta wytrawna z kukurydzą i makaronem to sycące danie z bogatym nadzieniem. Jest pieczona na przyjemnie listkującym, francuskim cieście, wypełniona ciągnącym serem cheddar i słodko-kwaśnymi konserwowymi ogórkami. To oryginalne połączenie podkreśla dodatek posiekanej natki pietruszki, która dodaje potrawie świeżego smaku. Najlepsza jest jeszcze ciepła, podana z chrupiącą sałatą. Sprawdźcie koniecznie nasz przepis na tartę wytrawną z kukurydzą i makaronem.
mąka 15 g
ciasto francuskie 500 g
kukurydza konserwowa 250 g
śmietana 18% 250 ml
cheddar 100 g
makaron 50 g
natka pietruszki 40 g
konserwowe ogórki 300 g
Głęboką formę z wyjmowanym dnem (o średnicy ok. 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Francuskie ciasto rozwijamy, ⅔ delikatnie rozwałkowujemy (jednak uważamy, żeby nie było zbyt cienkie) i wykładamy nim dno oraz boki formy. Naczynie umieszczamy w lodówce.
Ser cheddar (lub inny ulubiony twardy ser, np. edamski) ścieramy na grubych oczkach tarki. Ogórki konserwowe odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy.
Do większego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie bulgotać, wrzucamy makaron (np. kolanka lub inny, ulubiony rodzaj) i gotujemy, aż będzie al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do większej miski. Dodajemy kwaśną śmietanę, starty ser i przestudzony makaron. Dokładnie mieszamy. Jesli chcemy, nadzienie możemy przyprawić odrobiną pieprzu i soli.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (200°C z termoobiegiem).
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki i wypełniamy ją farszem z makaronu, sera i kukurydzy. Wygładzamy wierzch. Pozostałą część francuskiego ciasta wałkujemy na kształt koła o średnicy ok 1-2 cm większej, niż forma i przykrywamy nim nadzienie. Staramy się delikatnie ścisnąć krawędzie ciasta, żeby je dobrze uszczelnić.
Wierzch delikatnie nakłuwamy (dzięki temu podczas pieczenia nie podniesie się zanadto) i posypujemy odrobiną startego sera. Wytrawne ciasto pieczemy przez 40-45 minut, aż będzie rumiane. Gdy będzie gotowe, studzimy je przez ok. 10-15 minut.
Tartę wytrawną z kukurydzą i makaronem podajemy jeszcze ciepłą, pokrojoną w trójkąty, z dodatkiem np. świeżej i chrupiącej sałaty ze śmietaną.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.olivemagazine.com/recipes/vegetarian/cheesy-macaroni-pie-with-sweetcorn/