Artur Rogalski
4.49 (185)
Szakszuka to nic innego jak jajka sadzone duszone w pomidorach, doprawione aromatycznymi przyprawami. Najczęściej podaje się ją na śniadanie z chrupiącą bagietką. Tradycyjnie podawana jest w kuchni bliskowschodniej - do sosu dodatkowo dokłada się paprykę, cebulkę i kumin, w tej wersji posypujemy ją kolendrą. Zdradzamy przepis na szakszukę, która zawsze wychodzi.
pomidor 2 szt.
masło 7 g
czosnek 1 ząbek
jajka 3 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oregano 1 szczypta
bazylia 5 liści
bagietki 1 szt.
Pomidory: myjemy je, przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułkę, i robimy z pomidorów kosteczkę. Równie dobrze sprawdzą się tu też pomidory z puszki.
Smażenie: 1 ząbek czosnku obieramy z łupinki i ścieramy na tarce, przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Na patelni średniej wielkości (około 20 cm) rozgrzewamy masło (lub 7 ml oliwy). Dodajemy czosnek i krótko go podsmażamy, uważamy, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dokładamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano (dodatkowo można dosypać paprykę słodką lub chili, a także kumin). Całość mieszamy i smażymy mniej więcej przez 4 minuty. Nie mieszamy, dzięki temu ładnie odparują i nie rozpadną się.
Duszenie: do tak przygotowanych pomidorów wbijamy jajka - można wcześniej zrobić wgłębienia w 3 miejscach. Doprawiamy solą do smaku. Przykrywamy patelnię i dusimy przez 3 minuty lub do ścięcia białek.
Podanie: porcję z jajkiem przekładamy na talerz, trzeba uważać, żeby nie naruszyć struktury jajka. Wierzch ozdabiamy listkami bazylii - może to też być natka pietruszki lub kolendra bądź szczypiorek. Szakszukę podajemy ze świeżą bagietką.