www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Sok z buraków i jabłek przyjemnie odświeża w ciepłe dni. Jest esencjonalny, a naturalna słodycz została przełamana lekko pikantnym i intensywnym w smaku imbirem. Podajemy go z kostkami lodu i pijemy schłodzony. Może być świetną alternatywą dla klasycznej lemoniady. Przetestujcie przepis na świeżo wyciskany sok z buraków zrobiony zaledwie z trzech składników.
jabłka 2 szt.
buraki 200 g
korzeń imbiru 10 g
Buraki obieramy ze skórki - warto skorzystać z rękawiczek jednorazowych, żeby uniknąć zabarwienia dłoni.
Jabłka można obrać ze skórki, ale wystarczy też dokładnie umyć je i usunąć gniazda nasienne. Kawałek imbiru wielkości kciuka pozbawiamy skórki, odcinając jak najcieńszą warstwę nożykiem lub zdejmując ją łyżeczką.
Wszystkie składniki przekładamy do sokowirówki. Sprawdzi się też blender kielichowy. Jeśli mamy urządzenia o niskiej mocy, można zastosować jeszcze jedną metodę. A mianowicie, buraki i jabłka kroimy na mniejsze kawałki, partiami przekładamy je do naczynia i dolewamy ok. 300 ml wody, rozdrabniamy blenderem ręcznym. Powtarzamy proces, dopóki nie skończą się składniki. Uzyskaną w ten sposób papkę przecieramy przez sitko, mocno uciskamy, żeby uzyskać jak najwięcej soku.
Dwie wysokie szklanki napełniamy kostkami lodu. Wlewamy do nich sok z buraków i jabłek.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://olivemagazine.production.wcp.imdserve.com/recipes/cocktails-and-drinks/beetroot-juice/