Sok z buraków i jabłek

Ocena:

5 (2)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sok z buraków i jabłek przyjemnie odświeża w ciepłe dni. Jest esencjonalny, a naturalna słodycz została przełamana lekko pikantnym i intensywnym w smaku imbirem. Podajemy go z kostkami lodu i pijemy schłodzony. Może być świetną alternatywą dla klasycznej lemoniady. Przetestujcie przepis na świeżo wyciskany sok z buraków zrobiony zaledwie z trzech składników.

Składniki:

  • jabłka  2 szt.

  • buraki  200 g

  • korzeń imbiru  10 g

Sok z buraków i jabłek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Buraki obieramy ze skórki - warto skorzystać z rękawiczek jednorazowych, żeby uniknąć zabarwienia dłoni.

  • Krok 2:

    Jabłka można obrać ze skórki, ale wystarczy też dokładnie umyć je i usunąć gniazda nasienne. Kawałek imbiru wielkości kciuka pozbawiamy skórki, odcinając jak najcieńszą warstwę nożykiem lub zdejmując ją łyżeczką.

  • Krok 3:

    Wszystkie składniki przekładamy do sokowirówki. Sprawdzi się też blender kielichowy. Jeśli mamy urządzenia o niskiej mocy, można zastosować jeszcze jedną metodę. A mianowicie, buraki i jabłka kroimy na mniejsze kawałki, partiami przekładamy je do naczynia i dolewamy ok. 300 ml wody, rozdrabniamy blenderem ręcznym. Powtarzamy proces, dopóki nie skończą się składniki. Uzyskaną w ten sposób papkę przecieramy przez sitko, mocno uciskamy, żeby uzyskać jak najwięcej soku.

  • Krok 4:

    Dwie wysokie szklanki napełniamy kostkami lodu. Wlewamy do nich sok z buraków i jabłek.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://olivemagazine.production.wcp.imdserve.com/recipes/cocktails-and-drinks/beetroot-juice/

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne