Smaczne, klasyczne danie makaronowe z mięsno-pomidorowym sosem :)
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
makaron spaghetti
2 łyżki oliwy extra vergine
przyprawy: bazylia, oregano,
sól
pieprz
Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron wstawiamy do garnka i gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ma być al'dente, czyli pół twardy.
Marchewkę ścieramy na większych oczkach. Podsmażamy na oliwie przeciśnięty czosnek razem z posiekaną cebulką, aż do zeszklenia. Kolejno dodajemy mięso mielone. Chwilę potem (jak mięso zmieni kolor) dorzucamy wiórki marchewki. Smażymy całość na niewielkim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Gdy marchewka zmięknie, przenosimy zawartość do garnka, wlewamy przecier lub dodajemy koncentrat. Gotujemy chwilę jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy sos wykładamy na ugotowany makaron na talerze i podajemy.