Getty/iStock
3.58 (1330)
Ogórki konserwowe są chrupiące, dzięki zalewie na bazie wody, octu, cukru i soli kamiennej – kluczowe jest zachowanie właściwych proporcji. Całość dopełnia dobór odpowiednich przypraw. Świetnie sprawdzają się w roli przystawki do obiadu, przekąski na imprezę czy też dodatku do kanapek. Są zwane również w skrócie korniszonami lub ogórkami marynowanymi, niezależnie od nazwy, są to z pewnością przetwory, które muszą pojawić się w domowej spiżarni. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ogórki w occie.
ogórek 2 kg
ocet 250 ml
sól 50 g
woda 2 l
cukier 160 g
marchewka 2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
chrzan 1 szt.
koper 3 gałązki
liść laurowy 8 szt.
pieprz 5 g
ziele angielskie 12 szt.
gorczyca 30 g
Zalewa do ogórków konserwowych: wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy sól kamienną i cukier. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłączamy zalewę i odstawiamy na chwilę. Następnie dolewamy ocet i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Słoiki: myjemy je i osuszamy - nie mogą być wyszczerbione ani uszkodzone w żaden inny sposób, podobnie postępujemy z zakrętkami.
Przygotowanie: marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i dzielimy na 6 części. Z czosnku zdejmujemy łupinki i rozkrajamy na pół. Chrzan obieramy i kroimy na małe paseczki. Na końcu dzielimy koper na mniejsze kawałki. Do każdego słoika dodajemy poporcjowane składniki, dosypujemy gorczycę, po 5 g na każdy słoik.
Ogórki: dokładnie je myjemy i przebieramy, odrzucając uszkodzone. Układamy je pionowo i ciasno w słoikach, jaśniejszą częścią do góry. Wlewamy do nich przestudzoną zalewę, zostawiając około 1 cm od góry rantu. Mocno zakręcamy słoiki.
Przechowywanie: ogórki konserwowe pasteryzujemy na sucho lub mokro (instrukcja podana poniżej).
Porady
- Z podanej proporcji wyjdzie nam 6 słoików o pojemności 900 ml. Można je jeść już po 7 dniach od przygotowania.
- Jak zrobić ogórki konserwowe z papryką? To bardzo proste – do każdego ze słoików należy dodać kawałek czerwonej papryki i całość razem zakonserwować. Jeśli pokroimy je w plastry, a paprykę w paski to otrzymamy pyszną sałatkę z ogórków konserwowych.
- Jak zrobić ogórki konserwowe na ostro? Podczas procesu przygotowania korniszonów wystarczy dodać do nich odrobinę ostrej papryki – suszonej, sproszkowanej lub świeżej. Możemy dowolnie regulować poziom ostrości naszych przetworów, dodając do nich mniejszą lub większą ilość chilli. Takie ogórki konserwowe to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji.
- Ogórki konserwowe – zalewa zimna czy gorąca? Zalewa do ogórków w occie może być gorąca (ale nie wrząca), dlatego też po jej zagotowaniu należy chwilę ją przestudzić. Jeśli będziemy pasteryzować korniszony, to sprawdzi się również zimna zalewa.
- Ogórki konserwowe bez cukru są opcją dla osób, które ograniczają go w swojej diecie. Zamiast niego możemy dodać do korniszonów np. ksylitol, czyli naturalny cukier brzozowy, który jest znacznie zdrowszym i mniej kalorycznym odpowiednikiem białego cukru. W ten sposób uzyskamy pyszne ogórki konserwowe na słodko.
- Przepis na twarde ogórki konserwowe – wybierajmy niewielkie i świeże okazy, najlepiej od razu po zerwaniu. Unikajmy dużych i przejrzałych egzemplarzy.
Nieodłączną częścią przygotowania przepisu na ogórki konserwowe jest pasteryzacja, czyli popularna technika konserwacji żywności, polegająca na podgrzewaniu. W zależności od preferencji ogórki możemy zakonserwować na dwa podstawowe sposoby – na sucho i na mokro. Pierwszy z wymienionych typów pasteryzacji przeprowadza się w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Korniszony należy pasteryzować w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, a potem w lekko uchylonym – przez kolejne 15 minut. Zaletą tego rozwiązania jest brak konieczności posiadania dużego garnka, który jest niezbędny przy pasteryzacji na mokro. Z kolei jego wadą jest to, że cały proces trwa nieco dłużej.
Ogórki konserwowe możemy pasteryzować również na mokro – jest to znacznie popularniejsza technika konserwacji żywności. Polega ona na wstawieniu zakręconych słoików do garnka wypełnionego wodą (powinna ona przykrywać 2/3 słoików) i gotowaniu ich przez 10–15 minut. Po upływie tego czasu ogórki konserwowe należy wyjąć z wody, pozostawić na kilka minut, a następnie przekręcić je do górny dnem do całkowitego ostudzenia.
Kluczowym elementem przy przepisie na ogórki konserwowe jest odpowiednio przygotowana zalewa octowa. To właśnie dzięki niej nasze przetwory są smaczne i przyjemnie chrupiące. Podstawowa zalewa do ogórków konserwowych składa się z: octu, wody, cukru i soli. Jest uniwersalna i można ją także z powodzeniem wykorzystać do marynowania innych warzyw – papryki, cebuli, grzybów.
W przepisie na ogórki konserwowe niezbędne są także przyprawy:
Jeśli chcemy wzbogacić smak naszych przetworów, to do zalewy możemy dodać przyprawę curry, która nada im słodko–winny posmak, a także lekko żółty kolor. Dodatkowo możemy dorzucić również ostre przyprawy – ogórki konserwowe z chilli to świetny pomysł dla fanów wyrazistych smaków.
Zarówno konserwowe, jak i kiszone są zdrowymi i niskokalorycznymi przekąskami. Ile kalorii mają ogórki konserwowe? W 100 g zaledwie 14 kcal, co czyni je odpowiednimi dla osób dbających o linię.
Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięczają bogatej zawartości substancji odżywczych. W ogórkach w occie znajdziemy sporą dawkę witaminy A, D, E K oraz witamin z grupy B, a także takich substancji odżywczych jak: miedź, fosfor, wapń, żelazo, cynk i fluor. Korniszony wspomagają pracę układu odpornościowego, a także działają pozytywnie na funkcjonowanie naszego systemu trawiennego – są niskokaloryczne, a przy tym zapewniają uczucie sytości na długi czas.
Ogórki konserwowe to jeden z podstawowych przetworów, które przygotowujemy w lecie z myślą o nadchodzącym sezonie jesienno–zimowym. Wykorzystywane są one w kuchni zazwyczaj jako dodatek do dania głównego, a także jako przystawka na przyjęciach. Są też częstym składnikiem kanapek, na których bardzo dobrze komponują się z serem, szynką i z innymi warzywami (sałatą, pomidorem i papryką). Z powodzeniem możemy dodawać go również do innych dań, gulaszu i oczywiście wszelkiego rodzaju sałatek.
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.