StockFood
4.37 (187)
Surówka z sałaty lodowej to udany zamiennik dla tradycyjnej surówki z kapusty. Apetycznie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Jest orzeźwiająca, chrupiąca, kolorowa i pasuje do wszystkiego. Nie można zarzucić jej też monotonii, wręcz przeciwnie. Zarówno pod względem dodatków warzywnych, jak i sosów, niesie ze sobą niezliczoną ilość wariantów. Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej, która okaże się kulinarnym hitem?
sałata lodowa 1 szt.
pomidor 2 szt.
ogórek 3 szt.
seler naciowy 1 szt.
zielone oliwki 20 g
oliwa z oliwek 20 ml
pieprz 3 g
Przygotowanie warzyw: Sałatę lodową trzeba umyć i pokroić na kawałki lub rozerwać na kawałki dłońmi. Umieścić w dużej misce. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojone oliwki.
iStock
Doprawienie surówki: Następnie należy obrać i pokroić ogórka w kostkę, plasterki lub półplasterki. Potem seler naciowy trzeba pokroić w półplasterki i dołożyć do pozostałych warzyw. Na koniec trzeba doprawić oliwą z oliwek i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Surówka z sałaty lodowej jest gotowa do podania.
istock
Porady
Wyśmienity sos do surówki z sałaty lodowej
Idealna surówka z sałaty lodowej wymaga ostatecznego szlifu w postaci wyrazistego, pysznego sosu. Prosta, a zarazem bardzo udana opcja, to sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem aromatycznych ziół, takich jak tymianek, oregano, bazylia, pietruszka. Do surówki z sałaty lodowej możemy też przyrządzić: sos winegret, sos musztardowo-miodowy, sos słodko-kwaśny, sos jogurtowo-koperkowy.
Do czego podawać surówkę z sałaty lodowej?
Mamy cały wachlarz możliwości – od typowych obiadów z mięsem i ziemniakami (albo ryżem, kaszą) w roli głównej, po potrawy z grilla czy dania typu shoarma. Surówka doskonale sprawdzi się także jako dodatek do kotlecików warzywnych, omletów na ostro i placków tortilla.
Surówka z sałaty lodowej sprawdzi się zawsze, gdy szukamy ciekawego, niebanalnego dodatku do obiadu. Kiedy znudzą nam się zwyczajne surówki i jarzynki na ciepło, kiedy nie mamy zamiaru po raz kolejny serwować do obiadu mizerii, marynat czy ogórków kiszonych, z pomocą przychodzi surówka z sałaty lodowej, która urzeknie nas nietuzinkowym smakiem, lekkością, świeżością i wiosenną aurą.
Surówkę z sałaty lodowej możemy wykonać w wielu różnych wersjach, od minimalistycznej, dwu- lub trzyskładnikowej, po bogatą, naszpikowaną mnóstwem różnych dodatków. W najprostszym wariancie wystarczy do porwanej na kawałki sałaty lodowej dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub posiekanego ogórka, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszać. Tę wersję surówki zrobimy w ekspresowym tempie, więc to bardzo dobra opcja dla zabieganych.
Możemy też pokusić się o trochę bardziej rozbudowaną, obfitującą w rozmaite dodatki (niekoniecznie tylko warzywne) opcję surówki z sałaty lodowej. Szczególnie warto wypróbować takie składniki jak: papryka, kukurydza, czerwona fasola, groszek, starta marchewka, natka pietruszki, oliwki, rzodkiewki, czerwona cebula, seler naciowy, ser feta, ser kozi, winogrona, granat, pomarańcza, żurawina.