Klasyczne pierniczki, a jednak każde inne. Wypróbujcie ten przepis i postawcie na świąteczny stół.
Składniki:
400 g mąki białej pszennej
10 g przyprawy do piernika
120 g brązowego cukru
5 g sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
100 g miodu
100 g masła
2 jajka
lukier:
szklanka cukru pudru
3 łyżki mleka
do smaku kilka kropel wyciśniętego soku z pomarańczy
Świąteczne kakaowe pierniki z lukrem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rozpuść masło, ostudź. Suche składniki wymieszaj dobrze ze sobą, dodaj roztopione masło wymieszane z miodem i dwoma jajkami.
Elastyczne ciasto rozwałkuj na podsypanym blacie mąką na grubość około 5 mm, po tym czasie wykrawaj ulubione wzorki. Piecz około 10 minut w temp. 180 C.
Zrób lukier:
Do garnuszka wsyp cukier puder oraz dolej mleko i sok z pomarańczy. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dekoruj pierniczki jak tylko chcesz.