Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.4 (167)
Wolno pieczona szynka natarta pastą z czosnku, świeżą szałwią i skórką z cytryny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaskocz swoją rodzinę wykwintną pieczenią i ubarw świąteczny obiad.
szynka 4 kg
czosnek 5 ząbków
szałwia 1 pęczek
skórka z cytryny 1 szt.
sól 12 g
pieprz 10 g
oliwa z oliwek 45 ml
białe wytrawne wino 500 ml
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Posiekany czosnek, szałwię, skórkę z cytryny, sól, pieprz i olej rozcieramy na pastę i rozprowadzamy ją po całym mięsie. Związujemy mięso sznurkiem kuchennym, aby zachować jego kształt.
Blachę do pieczenia wykładamy podwójną warstwą folii aluminiowej, układamy wieprzowinę na wierzchu, skórą do góry. Folię zagniatamy dookoła wieprzowiny, aby utworzyć mniejszą formę. Wlewamy wino do utworzonej formy, do wysokości ok. 3 cm z boku mięsa. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 130°C. Wstawiamy mięso i pieczemy przez 5 godz. i 30 min, aż mięso będzie miało wewnątrz temp. 65–70°C.
Po upieczeniu wyjmujemy wieprzowinę z formy. Soki z pieczenia wlewamy do dzbanka i odstawiamy. Folię dokładnie zamykamy wokół mięsa tak, aby tylko skóra była odsłonięta, a następnie wkładamy ją do piekarnika na 20–25 min, aż skóra będzie chrupiąca, głęboko złota i lekko „bąbelkowana" . Mięso układamy na desce i zostawiamy na 20 min. Sos z pieczenia wlewamy do rondelka i odparowujemy o 1/3. Przyprawiamy do smaku. Pieczeń podajemy polaną sosem, ew. ze zgrillowanymi plastrami cytryny.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: goleń z karmelizowaną szalotką