4.25 (268)
Tarta cytrynowa to połączenie kruchego spodu, słodkiego kremu o świeżym posmaku cytrusów i lekkiej bezy. Składników jest niewiele, a pierwsze skrzypce gra kwaśny owoc, które prawie zawsze mamy w kuchni. Można przyrządzać ją przez cały rok, ale jej słoneczne nadzienie i orzeźwiający aromat kojarzą się z wiosennym podwieczorkiem. Pokazujemy krok po kroku, jak powstaje tarta cytrynowa. Przepis przyda się na specjalne okazje lub kameralne rodzinne spotkania.
mąka pszenna 200 g
masło 200 g
woda 155 ml
jajka 5 szt.
cukier puder 30 g
sól 1 szczypta
cytryna 3 szt.
mąka ziemniaczana 75 g
cukier drobny 270 g
Przesiewamy mąkę pszenną (typ 450, czyli krupczatkę) z cukrem pudrem i solą na stolnicę. Dokładamy 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Rozcieramy je palcami z suchymi składnikami lub szybko siekamy nożem. Kiedy powstanie kruszonka, dodajemy 1 żółtko i tyle zimnej wody, żeby zagnieść ciasto (około 30 ml). Formujemy kulę. Owijamy ją folią spożywczą i chłodzimy w lodówce prze godzinę (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).
ZjedzPięknie
Rozwałkowujemy ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wykładamy nim okrągłą foremkę o średnicy około 24 cm. Deser będzie się najładniej prezentował z charakterystycznymi pofalowanymi brzegami, ale jeśli nie mamy blaszki do tarty, możemy wykorzystać tortownicę. Dociskamy kruche ciasto do spodu i rantów. Nakłuwamy je, po czym przykrywamy folią aluminiową i obciążamy (specjalnymi kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem). Pieczemy w 190°C (tryb góra-dół) przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie i folię. Zostawiamy tartę w piekarniku jeszcze na 10 minut. Powinna mieć złoty kolor. Nie dopuszczamy, żeby mocno się zarumieniła.
ZjedzPięknie
Ścieramy skórkę z 2 cytryn. Wyciskamy sok ze wszystkich owoców i przecedzamy go przez sitko. Umieszczamy w garnku. Dodajemy 125 ml wody, 70 g drobnego cukru i 50 g mąki ziemniaczanej. Mieszamy rózgą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia. Stopniowo dorzucamy 100 g pokrojonego w kostkę masła. Mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy 1 jajko i 3 żółtka. Ponownie mieszamy, aż powstanie gęsty, jednolity krem cytrynowy do tarty.
ZjedzPięknie
Ubijamy pozostałe po wcześniejszych krokach 4 białka. Kiedy powstanie piana, stopniowo dodajemy 200 g drobnego cukru. Miksujemy, aż stworzy się puszysta, błyszcząca masa. Na koniec wsypujemy 25 g mąki ziemniaczanej.
ZjedzPięknie
Rozsmarowujemy krem cytrynowy na przestudzonym kruchym spodzie. Wyrównujemy go szpatułką. Na wierzchu układamy ubite białka. Nie uklepujemy ich, tylko tworzymy niewysokie fale, na przykład wypukłością łyżki lub specjalną skrobką z ząbkami. Tarta cytrynowa z bezą powinna się piec przez około 20 minut w 180°C, aż lekko zarumieni się z wierzchu.
ZjedzPięknie
Porady
- Kruche ciasto można przygotować w malakserze, żeby zimne składniki miały jak najmniej styczności z ciepłem dłoni. Ostrza drobno posiekają masło z mąką i cukrem, a potem wystarczy już tylko zagnieść ciasto z żółtkiem i wodą kilkoma szybkimi ruchami.
- Klasyczna tarta cytrynowa będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli dodamy do kremu limoncello lub kilka kropli likieru miętowego.
- Tartę z kremem cytrynowym możemy ozdobić po całkowitym wystudzeniu listkami mięty lub tymiankiem, a także skórką cytryny lub pomarańczy.
- Dla osób, którzy nie przepadają za bezą, dobrą alternatywą jest tarta cytrynowa z mascarpone. Kruchy spód i masa pozostają bez zmian, ale wierzch deseru ozdobi śmietana ukręcona na sztywno z włoskim serkiem.
- Białka ubite z cukrem możemy wycisnąć na tartę za pomocą rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką, żeby zrobić wzorki przypominające minibezy.
Co ciekawe, wszystkie elementy tarty cytrynowej można równie dobrze przygotować całkowicie bez użycia piekarnika, trzeba tylko pomyśleć o pewnych zamiennikach i alternatywnych technikach kulinarnych. Oto kilka propozycji: