Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.4 (186)
Zamiast na kruchym cieście, tym razem tartę z owocami robimy na drożdżowym spodzie. Będzie bardziej puszysta!
mleko 50 ml
drożdże 4 g
mąka 150 g
sól 3 g
cukier 300 g
jajka 2 szt.
masło 80 g
figi 10 szt.
śmietana 30% 45 ml
cukier trzcinowy 75 g
Na ciasto: w rondelku lekko podgrzewamy mleko i zalewamy nim drożdże. Odstawiamy na 5 min. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto, dodajemy 1 jajko. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, dodajemy pokrojone masło (60 g). Nie wyrabiamy zbyt długo. Kiedy będzie gładkie i jednolite, umieszczamy je w posypanej mąką salaterce, przykrywamy i pozostawiamy na co najmniej 2 godz, aby podwoiło swoją objętość. Formę do tarty (z nieco wyższym brzegiem) obficie smarujemy masłem. Ciasto ugniatamy, aby usunąć z niego powietrze, układamy w formie i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, aby jeszcze urosło.
Na wypełnienie: opłukane i osuszone figi kroimy na dość grube plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Jajko ubijamy ze śmietaną. Palcem robimy dziurki w cieście i napełniamy je kremem. Figi rozkładamy na cieście, posypujemy cukrem i małymi kawałkami masła. Wstawiamy do piekarnika na 35 min. Podajemy po ostudzeniu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Porady
Zobacz też: tarta orzechowo-karmelowa