Fot. Agata Wolny INSTAGRAM @_delighted
0 (0)
Ciasteczka pokrusz i umieść w misce wraz z roztopionym olejem kokosowym, a następnie zblenduj do połączenia składników. Powstałą masę rozłóż na spodzie formy. W następnym kroku wszystkie składniki pierwszej warstwy zmieszaj w miseczce, po czym rozsmaruj na przygotowanym wcześniej spodzie. Kolejno wykonaj warstwę drugą. Zacznij od roztopienia w rondelku krówek, a kiedy będą już płynne dodaj do nich miód i mleczko kokosowe cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę wylej ostrożnie na wcześniejszą warstwę i rozsmaruj za pomocą szpatułki. Teraz kolej na trzecia warstwę. Zacznij od zagotowania 150ml mleka z agarem. Pozostałą część mleka wymieszaj z budyniem i różowym barwnikiem, a następnie dodaj ją do zagotowanego wcześniej mleka. W tym samym kroku dodaj także i białą czekoladę i następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Wylej masę na ciasto i odstaw do schłodzenia na minimum godzinę. Przed podaniem udekoruj owocami.
Porady
Miód wielokwiatowy, najpopularniejszy z Polskich miodów, ma szerokie zastosowanie w żywieniu. Jego barwa i właściwości, zależą od pory zbioru i rodzaju kwiatów z jakich został pozyskany. Zazwyczaj w kolorze jasno żółtym do ciemnoherbacianego.
Spożywanie miodu wielokwiatowego zaleca się w stanach zapalnych dróg oddechowych. Zmniejsza skutki stresu i nadmiernego napięcia nerwowego, ma działanie lekko nasenne. Polecany jest w sytuacjach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Ma korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne.