gotowe pieczywo 1 szt.
szynka konserwowa 250 g
masło 80 g
ser żółty 150 g
bulion warzywny 125 ml
serek śmietankowy 200 g
natka pietruszki 3 gałązki
majonez 20 g
korniszonki 150 g
Bochenek chleba: przecinamy w poprzek na trzy pajdy, nasączamy bulionem i odkładamy.
Pasta szynkowa: miksujemy starty ser żółty z szynką i majonezem.
Pasta ziołowa: ucieramy serek śmietankowy z masłem, a następnie mieszamy z posiekaną natką i korniszonami.
Tort kanapkowy: na jeden plaster chleba nakładamy pastę szynkową, przykrywamy drugim plastrem, który smarujemy pastą ziołową. Przykrywamy trzecim plastrem. Dociskamy, smarujemy po całości serkiem śmietankowym.
Dekoracja: ozdabiamy dodatkami takimi jak fantazyjnie udrapowana szynka i plastry rzodkiewki. Dokoła przylepiamy dymki (najlepiej przecięte wzdłuż na pół). Za długie szczypiory trochę przycinamy i wykorzystujemy do dodatkowej dekoracji.
Porady