Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: ok. 1 godziny
Porcja: 350 kcal
Składniki:
1 i 1/2 kg jabłek
kostka (20 dag) masła
niepełna szklanka (20 dag) cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
2 jajka
2 torebki cukru wanilinowego
2 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag płatków migdałowych
2 łyżeczki cynamonu
szklanka białego wina
200 ml śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
tłuszcz do formy
Tort newtona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cytryny umyć w gorącej wodzie, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Masło, 3/4 cukru, torebkę cukru wanilinowego i jajka utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do posmarowanej tłuszczem tortownicy przełożyć 1/3 masy, wyrównać. Migdały wymieszać z cynamonem i 1/3 mieszanki posypać ciasto. Piec 20 min w temp. 175°C.
Wyjąć z formy i wystudzić. Z reszty ciasta i migdałów z cynamonem upiec jeszcze dwa krążki.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki. Wino zagotować ze szklanką wody, sokiem z cytryny i resztą cukru. Cząstki jabłek włożyć do gotującego się płynu, dusić ok. 5 minut. Jabłka wyjąć, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dwa krążki ciasta obłożyć jabłkami, przykryć śmietaną. Krążki ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecim. Ozdobić śmietaną i owocami.