Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: ok. 30 minut
Porcja: 200 kcal
Składniki:
CIASTO:
4 jajka
szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
po szczypcie cukru i tymianku
sól, pieprz
masło i bułka tarta do formy
MASA TWAROŻKOWA:
35 dag twarogu
15 dag twarożku śmietankowego
2 ząbki czosnku
szklanka ketchupu
2 łyżeczki żelatyny
orzechy włoskie i ew. kilka listków mięty do dekoracji
Tort prima aprilis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: jajka wbić do miski, dodać szczyptę cukru, zmiksować. Mąki i proszek do pieczenia przesiać do jajek, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, zmiksować. Tortownicę o śr. 24 cm natłuścić, posypać tartą bułką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić, wyjąć z tortownicy, przekroić na 3 krążki.
Masa twarożkowa: żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Czosnek obrać, posiekać. Twaróg i twarożek włożyć do miski, dodać czosnek, oprószyć solą i pieprzem, zmiksować (kilka łyżek masy odłożyć). Do masy dodać połowę ketchupu, przyprawić, wymieszać. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, dodać do masy, wymieszać.
Dolny krążek ciasta posmarować pozostałym ketchupem, rozsmarować warstwę masy twarożkowej. Przykryć środkowym krążkiem, posmarować masą twarożkową. Przykryć trzecim krążkiem.
Wierzch i boki tortu posmarować resztą masy twarożkowej. Odłożony biały krem twarożkowy włożyć do szprycy, wycisnąć na torcie rozetki. Udekorować orzechami włoskimi i listkami mięty.